StoryEditor

Spoločenstvo môže skupovať podiely

19.11.2018, 21:24
Les, lúka alebo háje v chránenom území sa nepredávajú do súkromných rúk. Ak tam ešte niekto má súkromný pozemok a chce ho predať, predkupné právo má v tomto prípade štát.

Odpovedá Michal Ružek, realitná kancelária Mitan

1. Ponúknuté podiely
Zdedili sme desať hektárov lesa po starých rodičoch. Chceme ich rozdeliť medzi troch súrodencov. Čo v tomto prípade musíme dodržať?
Pri predaji poľnohospodárskych a lesných pozemkov treba vždy postupovať podľa zákona o zamedzení drobenia pozemkov. Rozhodnutím súdu alebo dedičským konaním nemôže vzniknúť parcela alebo spoluvlastnícky podiel vo výmere menšej ako päťtisíc štvorcových metrov, ak ide o lesný pozemok. V prípade, ak sa predáva spoluvlastnícky podiel na spoločnom lesnom pozemku, treba si dať pozor aj na povinnosť ponúknuť svoj podiel spoločenstvu.

2. Poľnohospodárska pôda
Mysleli sme si, že našu lúku môžeme predať ako lesný pozemok. Ale vraj sa to nedá. Ako máme postupovať?
Ak parcela nie je v katastri vedená ako lesný pozemok, ale ako orná pôda, chmeľnica, vinica, ovocný sad alebo trvalý trávnatý porast, medzi ktoré patria aj lúky a háje, postupuje sa pri predaji podľa zákona o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskej pôdy. Zákon z roku 2014 ukladá kupujúcemu i predávajúcemu množstvo povinností. Spomeniem napríklad nezmyselnú povinnosť postupne dvakrát zverejniť ponuku na internetovom portáli ministerstva pôdohospodárstva. Raz sa tu uverejní ponuka verejne len pre susedné obce a druhýkrát pre celé Slovensko. Na zverejnenie a aj na prihlásenie na ministerskom portáli musíte mať občiansky preukaz s čipom.

Odpovedá Martin Lazík, portál Nehnuteľnosti.sk

3. Ceny pozemkov
V akých cenách sa pohybujú pri predaji lesné pozemky?
Lesy, lúky a háje sa predávajú oveľa menej ako byty či domy a ich cena je vo väčšine prípadov aj nižšia ako ostatných nehnuteľností. Hodnotu lesného pozemku a porastu stanovuje znalec. Cena lesov, trvalo trávnatých porastov, sa stanovuje individuálne podľa lokality. Samozrejme, rastie, ak sú v blízkosti atraktívneho územia, ktoré má rozvojový potenciál. Klasické lesné plochy sa predávajú od 0,15 eura po 0,40 eura za štvorcový meter. Závisí to od skladby lesa, možnosti hospodárskeho využitia a dostupnosti. Samozrejme, v ponuke sú aj lesné pozemky, kde je cena niekoľkonásobne vyššia. Napríklad 12 eur za štvorcový meter, ale aj drahšie. Cena sa mení aj výmerou. Čím väčšia časť sa predáva, tým menšia je jednotková cena.

Odpovedá Juraj Vanko, podpredseda Únie regionálnych združení ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku 02 - Modified: 2023-11-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Terapia zeleňou. Prečo nás dokáže zachrániť les 03 - Modified: 2023-09-09 08:00:00 - Feat.: - Title: Zvykneš si cez deň na chvíľu zdriemnuť? Expert tvrdí, že ti to môže pomôcť viesť omnoho energickejší život 04 - Modified: 2023-09-07 13:30:00 - Feat.: - Title: Máte lesný pozemok alebo lúku? Na určité časti parciel má predkupné právo štát 05 - Modified: 2023-10-02 09:00:12 - Feat.: - Title: Máte záujem získať lesný pozemok? Takýto je presný postup
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
12. apríl 2024 19:57