StoryEditor

Kanada -- priekopnícky duch žije

09.06.2005, 00:00

Obchodné zvyklosti v Kanade a Spojených štátoch amerických majú veľa podobného. Vo všeobecnosti sú však Kanaďania zdržanlivejší a zdvorilejší než Američania a biznis etiketu berú o čosi vážnejšie. Správanie mnohých Kanaďanov charakterizuje tolerantnosť, pokoj a rozvážnosť. Kanada je multikultúrna spoločnosť a zvyky obchodníkov môžu odrážať ich etnické pozadie. Zahraniční obchodní partneri by preto mali mať cit pre kultúrne a jazykové rozdiely, pretože Kanaďania sú hrdí na ich odlišné dedičstvo minulosti a jedinečnú kultúrnu identitu.

Prostredie mnohých kultúr
Úradnými jazykmi v Kanade sú angličtina a francúzština. Angličtina je materinským jazykom 16,9 milióna Kanaďanov, francúzština 6,6 milióna. Mnohí obyvatelia však hovoria iným materinským jazykom (v oblasti Nunavut je rovnocenným úradným jazykom eskimácky jazyk inuktitut).
Prevažná väčšina Kanaďanov má európsky pôvod. Štyria z deviatich Kanaďanov britský, menej ako jedna tretina francúzsky (v provincii Quebec je až 80 percent frankofónnych). Ostatné skupiny Európanov tvoria najmä Taliani, Nemci, Ukrajinci, ale aj Slováci.
Ak prichádzate do Kanady po prvý raz, mali by ste si uvedomiť, že v Severnej Amerike svoju národnú identitu definujú celkom iným spôsobom ako v Európe. Kanaďania definujú svoju "národnosť" na základe miesta narodenia a bydliska ("národnosť" a "štátna príslušnosť" majú v Severnej Amerike prakticky ten istý význam) a nie s ohľadom na etnický pôvod. V Kanade budete stretávať ľudí všetkých možných etnických pôvodov a mali by ste sa vyvarovať čo i len náznaku pochybností, že kvôli ich európskemu pôvodu nie sú "skutočnými" Kanaďanmi. Bolo by to nielen nešikovné, ale aj urážlivé. Naopak, ak prejavíte uvedomenie a porozumenie pre multikultúrne prostredie, posilnia sa vaše šance na úspech.

Formálnejšie ako v Amerike
Kanaďania sú srdeční, ochotní, nenútení a veľmi "kontaktní". V obchodných situáciách sa pri pozdravení alebo predstavení podáva ruka. Muži zvyčajne vyčkajú, kým im žena podá ruku ako prvá. Ak sa stretnete s Kanaďanom po prvý raz, podajte ruku a predstavte sa sami. V Quebecu je pomerne obvyklé bozkávanie žien na líca podľa francúzskeho spôsobu. Ale len pri stretnutí blízkych priateľov (kolegov) a rodiny. Môže sa stať, že starší frankofónny Kanaďan pobozká žene ruku. Prijmite toto gesto s pôvabom.
Ak komunikujete v angličtine, formulky na uvítanie či rozlúčenie sú identické ako v USA a vo Veľkej Británii. Ak žena vstúpi do miestnosti, alebo ju opúšťa, zdvorilosť káže mužom vstať. Ak nepoznáte meno, oslovenia Sir a Madam sú postačujúce a zdvorilé. Buďte opatrní pri výslovnosti mien, osobitne ak obchodujete s frankofónnymi partnermi. Poradie väčšiny kanadských mien je meno, stredné meno a priezvisko. Čo sa týka mien a titulov, Kanaďania sú o niečo formálnejší než Američania. Najmä pre frankofónnych Kanaďanov sú akademické tituly a hodnosti dôležité. Mali by ste ich poznať a správne používať. Formálne oslovenie používajte dovtedy, kým vás kanadský partner nevyzve na oslovovanie menom.
Aj v neverbálnej komunikácii sú Kanaďania zdržanlivejší než Američania. Počas konverzácie udržiavajú priamy, aj keď nie intenzívny zrakový kontakt. Dodržiavanie odstupu je dôležité, štandardná vzdialenosť medzi dvoma osobami by mala byť na dĺžku paže. Počas konverzácie sa partnera dotýkajú len minimálne. Frankofónni Kanaďania nie sú zvyčajne natoľko zdržanliví ako anglofónni. Sú živší, často a radi gestikulujú, stoja bližšie a počas rozhovoru sa dotýkajú partnera. Ak sa s niekým zhovárate, zložte si klobúk alebo slnečné okuliare.

Pozor na gestá
V Quebecu seďte vzpriamene, nemajte kolená od seba, ani nohy vyložené na stole alebo stoličke. Rozprávať sa s niekým s rukami vo vreckách sa považuje za krajne nezdvorilé. Aj niektoré gestá majú v Quebecu odlišný význam. Napríklad ukázať palcom dolu sa považuje za urážlivé, ako aj plesnutie dlaňou na zovretú päsť. Podobne ako zvyšok ich krajanov, frankofónni Kanaďania používajú zdvihnutý palec ako gesto "okay". Avšak kruh tvorený palcom a ukazovákom, ktorý inde môže znamenať "okay", znamená v Quebecu -- nulu. Znamenie víťazstva (Victory), keď písmeno V tvorí ukazovák a prostredník, sa správne ukazuje tak, že dlaň je obrátená od seba; naopak, ak je obrátená k sebe, môže to byť vnímané ako urážka.
V kanadskej obchodnej kultúre je dôležitý konzervatívny vzhľad a dobré oblečenie. Nemusí byť nevyhnutne značkové, alebo podľa najnovšej módy. Pre mužov sú štandardné obleky a viazanky, pre ženy kostýmy a šaty, nohavicové kostýmy v klasickom štýle sú tiež prijateľné. Ale môže sa to meniť podľa regiónov. Napríklad oblečenie vo Vancouveri je o niečo viac casual (voľnejšie), v Toronte viac britské. Frankofónni Kanaďania sa v porovnaní s ich anglofónnymi krajanmi obliekajú v uvoľnenejšom európskom štýle.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 18:37