Zdroj: Dreamstime
StoryEditor

Bývate nad garážou a máte studený byt? Stačia jednoduché úpravy

22.11.2018, 09:42
Autor:
vegveg
Bývanie nad nevykurovanou pivnicou, garážou či vestibulom má svoje nevýhody. Obyvatelia takýchto priestorov o tom isto vedia svoje. Aj keď sa celý dom zateplí, im sála chlad od podlahy. Ako to vyriešiť?

Pri obnove a zatepľovaní rodinných i bytových domov sa vždy prednostne riešia veľké plochy, fasády, okná a strechy. Na suterény sa väčšinou zabúda. Zdá sa to na prvý pohľad logické. Sú nevykurované, takže v nich teplo strážiť netreba. Po prvej vykurovacej sezóne však obyvatelia prízemí a majitelia podpivničených domov prídu na to, že ich teplotný profil nie je taký príjemný, ako na poschodí. Podlaha totiž musí zvládať oveľa väčší únik tepla ako tie nad vykurovanými miestnosťami. Riešenie je vcelku jednoduché – treba zatepliť strop pod obytným priestorom. Úprava má však svoje špecifiká.

Úskalia suterénov
Stropy pivníc, garáží a vestibulov sú väčšinou veľmi členité. Ich jednoliaty povrch narúšajú nielen pivničné boxy, ale aj potrubia a rôzne technické zariadenia. Aplikácia klasických izolačných dosiek je často zložitá a pri množstve „výrezov“ úplne neefektívna. V uzavretých priestoroch, ktoré sú často pod úrovňou terénu, treba tiež myslieť na väčšie riziká v prípade požiaru. Na druhej strane, v suteréne nie je potrebné brať ohľad na poveternostné vplyvy . Vietor, dážď ani prudké mrazy neohrozujú stavebné materiály tak, ako napríklad na fasáde domu. Na tepelnú izoláciu stropov pivníc teda treba zvoliť špeciálny postup.

Úzke lamely sa prispôsobia
Na členité stropy technických priestorov, ktoré majú často aj nerovný povrch, sú ideálne úzke formáty. Na trhu nájdete zatepľovacie minerálne lamely s rozmerom 20 x 120 cm, ktoré sú ľahké a ideálne pre namáhavú prácu nad hlavou. Prinášajú výhodu domácim majstrom a zručným remeselníkom, ktorí si dokážu ľahšie stavebné úpravy urobiť aj svojpomocne. Frézované lamely sa vyrábajú v hrúbke od 5 do 15 centimetrov. Stavbári odporúčajú použiť tepelnú izoláciu s hrúbkou aspoň 8 až 10 centimetrov, aby bolo zateplenie „vyvážené“. „Zateplenie stropu pivnice má význam len, ak sa zateplí aj fasáda, pretože inak by teplo unikalo,“ zdôrazňuje Vladimír Beňo zo spoločnosti Knauf Insulation.

Praktické aj estetické riešenie
Pri použití minerálnych lamiel v suteréne vieme, že na ne nebude pôsobiť dážď, sneh a vietor, môžu sa preto nalepiť priamo na strop bez dodatočného kotvenia. Nevyžadujú si ani finálny náter. Pri náročnejších požiadavkách na estetický vzhľad je ich však možné natrieť finálnou farbou. Minerálne lamely sú ofrézované zo všetkých štyroch hrán. Po ich nalepení na podklad stropu vzniká mierne členitá plocha so skosenými hranami, ktoré vytvárajú jemný priestorový „3D“ efekt. „Tým sa dá do určitej miery vyrovnávať nerovnosť podkladu. Pri použití obyčajných lamiel alebo dosiek sa môžu zvýrazniť aj malé nerovnosti na ich stykových hranách,“ upozorňuje Vladimír Beňo. Pre stropy technických priestorov sú vhodné aj drevovláknité dosky s cementovým spojivom, majú dobrú tepelnú akumuláciu a ľahko sa režú na požadovaný tvar. Sú nehorľavé a tak sú ideálne hlavne do garáží. Dokážu účinne izolovať a tlmiť hluk.

Ochrana proti požiaru
Pivnice a garáže v novostavbách je dnes nevyhnutné riešiť podľa platných noriem, ktoré si vyžadujú v niektorých prípadoch použitie výhradne nehorľavých materiálov. Polystyrén teda nie je vhodnou voľbou. Túto požiadavku spĺňajú izolácie z minerálnych vlákien bez dodatočných opatrení a náterov. Sú absolútne nehorľavé a zaradené do triedy D1. Pri jestvujúcich stavbách platí staršia protipožiarna norma, ktorá vyžaduje dodatočné zvyšovanie požiarnej odolnosti izolovaných stropov, kde bola v minulosti použitá izolácia z polystyrénu. Odporúčajú sa napríklad požiarne omietky s hrúbkou 1,5 centimetra alebo obloženie nehorľavými doskami triedy A1 alebo A2. Minerálne lamely sú vhodné aj pri tomto riešení.

01 - Modified: 2024-03-19 13:50:00 - Feat.: - Title: KVÍZ Viete, ktoré známe osobnosti si kúpili druhý domov a kde? Otestujte sa! 02 - Modified: 2024-02-26 16:03:28 - Feat.: - Title: Nechajte sa na tri minúty „zmraziť“, zažijete príval energie aj úľavu od bolesti. Nie je to však pre každého 03 - Modified: 2023-12-27 15:44:32 - Feat.: - Title: Alergia na zimu a chlad nie je výmysel: Sledujte tieto príznaky a vopred tak predídete problémom 04 - Modified: 2023-12-27 12:00:00 - Feat.: - Title: Akí bohatí sú vlastne McCallisterovci zo Sám doma? Poznáme presnú sumu, z ktorej sa ti zatočí hlava 05 - Modified: 2023-12-06 08:57:41 - Feat.: - Title: Squatter obsadil cudzí rodinný domu v hodnote takmer pol milióna eur. Nakoniec ho predal za ešte drahšie
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 13:46