Zdroj: Dreamstime
StoryEditor

Pri kúpe bytu sa presvedčte, či nemá problémy s hlukom

23.11.2018, 08:50
Autor:
vegveg
Hluk od susedov alebo zo spoločných priestorov je jednou z vecí, ktoré najviac znepríjemňujú bývanie. Preto je dobré si pri kúpe alebo prenájme preveriť, či je hluk znesiteľný, či sú hluční susedia, alebo je na vine konštrukcia domu.

Projekty bytových domov vo veľkej väčšine spĺňajú požiadavky noriem na vyhovujúce akustické parametre, ktoré sú nevyhnutné aj pre úspešnú kolaudáciu budovy. Často sa však stáva, že stavebné materiály vyhovujúce hodnoty dosahujú len pri meraní v skúšobnom laboratóriu. V bytovom dome môžu totiž ich zvukovo – izolačné vlastnosti ovplyvniť aj akustické mosty, konštrukčné chyby, netesnosti, nekvalita vyhotovenia alebo iné defekty.

Či je nepriezvučnosť stien, stropov a podláh vyhovujúca, zistia odborné akustické merania, finálne overenie akustických vlastností je však možné až po úplnom dokončení stavby, vrátane dverí a podláh. Najmä pri bytoch v novostavbách si teda treba včas všimnúť niekoľko detailov.

Hľadajte zvukové mosty
V domoch, kde sa ľudia sťažujú na nadmernú hlučnosť, nie sú väčšinou dodržané zásady napojenia a odizolovania jednotlivých konštrukcií už v procese stavby. Podlaha by mala byť izolovaná od múrov prúžkom akustickej izolácie, obklady stien má deliť od podlahy pružný tmel, izolačný pásik si vyžadujú aj napojenia schodísk na múry a stien na stropy. Akusticky deliace steny medzi bytmi musia byť veľmi precízne. Škáry musia byť vyplnené a omietky nanesené presne podľa požiadavky výrobcu stavebného materiálu. Inak nie sú splnené akustické parametre. Dôvodom pre problémy s hlukom môže byť aj nesprávne umiestnenie elektrických zásuviek. Ak sa nachádzajú na tom istom mieste, z oboch strán steny, často tvoria zvukový most.

Zoberte si na pomoc odborníkov
Ak kupujete byt v novostavbe, ktorá sa ešte len stavia, skontrolujte, ako má urobené akustické konštrukcie. Nechajte si predložiť projekt a vezmite so sebou odborníka, aby skontroloval zásadné veci. Pri dome alebo byte, ktoré sú ešte v záruke, si vyžiadajte výsledok akustického merania aspoň pre zásadné konštrukcie. Pri starších nehnuteľnostiach je dobré nechať si zmerať akustiku certifikovaným akustikom.

Všímajte si dispozičné riešenie
Problémom býva aj nesprávne dispozičné usporiadanie miestností. Často sa stretávame so situáciou, kedy sú obytné miestnosti, najmä spálne umiestnené v priamom kontakte s kúpeľňou, prípadne kuchyňou susedného bytu. A kuchynské linky sú inštalované priamo na stenu, za ktorou niekto spí. V oddychovej zóne bytu susediacej s inštalačnou šachtou alebo rozvodmi potrubí bežná stena na udržanie akustickej pohody nepostačí.

Nezasahujte do konštrukcií
Niekedy sa stáva, že majitelia nových bytov nie sú upozornení na fakt, že do niektorých konštrukcií nie je možné robiť akékoľvek zásahy, ako sú nové rozvody elektroinštalácie, kotvenie políc, skríň alebo vysekávanie otvorov pre potrubia, ktoré znižujú akustické vlastnosti konštrukcií. Všetky informácie by mali byť uvedené v manuáli pre užívanie bytu a pri ich porušení potom nemôžete reklamovať hluk alebo iné problémy.

Dodatočné riešenia
V súčasnosti sa stavbári často stretávajú s požiadavkou dodatočnej zvukovej izolácie v starších bytoch, ale i novostavbách. Najčastejšie na zamedzenie prenikania hluku pomáha predsadená stena zo sadrokartónu alebo stropné podhľady vyplnené minerálnou izoláciou. Podlahu vylepší zvuková izolácia uložená na plávajúcej podlahovej krytine a betónovom potere oddelená od stien dilatačným okrajovým pásikom.

01 - Modified: 2024-04-07 08:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Ďalšie nádherné mestečko predáva domy za jedno euro. Záujem je však veľmi malý, toto je dôvod 02 - Modified: 2024-04-04 12:00:00 - Feat.: - Title: Prémiovky bez šance? Xiaomi už predáva elektromobil SU7, cena mnohých prekvapí 03 - Modified: 2024-04-03 10:44:04 - Feat.: - Title: Výkonný tablet z Číny sa začne predávať začiatkom budúceho týždňa. Prinesie silné parametre za prijateľnú cenu 04 - Modified: 2024-04-02 13:14:11 - Feat.: - Title: Očakávaná Dacia už aj na Slovensku: Koľko stojí ľudové SUV pre masy v novej forme? 05 - Modified: 2024-03-27 12:45:00 - Feat.: - Title: Modernizovaná Škoda Octavia je už na Slovensku. Cenovkou mnohých určite poteší
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 07:08