StoryEditor

Vy rozhodnite, kto zdedí vaše imanie

27.11.2018, 23:00
Počas života sa vám podarilo čo-to ušetriť. Teraz zvažujete, čo zanechať dcére a čo synovi. Nechcete nikomu ukrivdiť a ani seba ohroziť. To, v akých situáciách je lepšie spísať závet a kedy sa vám viac oplatí pripraviť darovaciu zmluvu, objasňuje notárka Miriam Imrich Breznoščáková.

ZÁVET

Ide o jednostranný právny úkon
V tomto dokumente ako vlastník majetku prejavíte svoju jednostrannú vôľu. Určíte teda, ako sa má naložiť s vaším majetkom pre prípad smrti. Uplatní sa k okamihu smrti vás ako závetcu – vlastníka vecí, či už hnuteľných alebo nehnuteľných, ale aj majetkových práv. Od tohto momentu sa mení osoba vlastníka. Vlastníctvo prechádza zo závetcu – poručiteľa na závetného dediča. „Aby nastali účinky závetu, a teda naplnila sa vôľa závetcu, musí závetný dedič dedičstvo prijať. Musí teda dediť, nemôže sa svojho dedičstva zo závetu vzdať. Je však na jeho slobodnej vôli, čiže on rozhoduje o tom, či dedičstvo zo závetu skutočne prijme. Ešte stále totiž môže uzatvoriť s ostatnými dedičmi inú dohodu,“ upozorňuje notárka Miriam Imrich Breznoščáková.

POZOR!
Na strane závetného dediča sa môže uviesť niekoľko osôb, no závetca môže byť len jedna osoba, keďže náš Občiansky zákonník spoločný závet nepripúšťa, a to ani keby ho chceli zanechať manželia. Dedičom zo závetu môže byť aj darca, ale aj zatiaľ nenarodené, no už počaté dieťa. Závetcom však môže byť v prípade závetu spísaného vo forme notárskej zápisnice len osoba staršia ako 15 rokov.


Rada notárky
Vaša posledná vôľa sa však nemusí naplniť. Je to, ako vysvetľuje notárka, vtedy, ak sa závetný dedič s ostatnými zákonnými dedičmi dohodnú na inom rozdelení dedičstva. Dohodnúť sa môžu aj o tom, že osoba určená v závete nenadobudne majetok, ktorý jej poručiteľ odkázal. „Závisí to aj od potomkov závetcu. Tí sú totiž neopomenuteľní zákonní dedičia. Môžu tak namietať relatívnu neplatnosť závetu a žiadať si z dedičstva svoje zákonom určené podiely vrátane majetku zahrnutého do závetu,“ vraví Breznoščáková. Všetky tieto úkony, ktoré môže po smrti závetcu urobiť závetný a aj neopomenuteľný dedič, môžu tak zmariť vašu poslednú vôľu, aby sa bezplatne presunulo vlastníctvo z vás na osobu, ktorú si určíte v závete. „Treba si tiež uvedomiť, že poručiteľ môže za života kedykoľvek závet zrušiť, zničiť – ak h...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-12 09:00:50 - Feat.: - Title: Máte v pláne odkázať niekomu majetok? Držte sa týchto pravidiel 02 - Modified: 2024-03-10 19:40:02 - Feat.: - Title: Dedenie zo závetu má prednosť, nesmie však porušovať zákon a dobré mravy 03 - Modified: 2024-03-08 11:58:07 - Feat.: - Title: Zverejnili Dumbledorov testament. Vieme, komu zanechal známy herec svoj miliónový majetok 04 - Modified: 2024-01-29 07:00:00 - Feat.: - Title: Žena sa rozhodla svoj takmer trojmiliónový majetok zveriť svojim zvieratám. Jej deti ju vraj zanedbávali a nič si nezaslúžia 05 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 15:07