StoryEditor

Prijatie daru je prejav slobodnej vôle

27.11.2018, 23:00
Zanechať majetok svojim deťom môžete tak, že im ho darujete. Tu je nutné správne spísať darovaciu zmluvu. Čo v nej treba uviesť a čo určite nesmie chýbať, vysvetľujú odborníci z advokátskej kancelárie Ficek & Ficeková.

A. Dôležité je označenie zmluvných strán. Okrem všeobecných náležitostí je pri prevode nehnuteľnosti nutné uviesť rodné číslo, ktoré je potrebné pri zápise do katastra.

B. Každá zmluva musí obsahovať predmet darovania, teda uvedenie toho, čoho sa týka.

C. Ak sa prevádza vec v podielovom či bezpodielovom spoluvlastníctve, musia s tým súhlasiť všetci spoluvlastníci. Tomu musí zodpovedať aj formulácia, že vec darujú z bezpodielového spoluvlastníctva do výlučného majetku.


D. Pri prevode domu alebo pozemku stačí jednoduchšie označenie. Dôležité je uviesť parcelné číslo, výmeru, súpisné číslo stavby a jej popis. Ak však ide o byt, je potrebné označiť ho presne tak, ako to vyžaduje zákon o vlastníctve bytov a nebytových priestorov. Pri prevode poľnohospodárskej pôdy musia byť splnené podmienky podľa zákona o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku.

E. Darovacou zmluvou sa bezodplatne prenecháva vec do vlastníctva inej osobe, ktorá ju dobrovoľne a slobodne prijíma ako dar.

F. Aj keď ide o bezodplatný prevod, je vhodné uviesť, v akom stave sa vec nachádza, či si ju obdarovaný prehliadol, prípadne či mal možnosť zistiť, aké vady má. Zamlčanie niektorej zo skutočností či uvedenie nepravdivej skutočnosti, ktorá by mala vplyv na prevod, je možné zabezpečiť zmluvnou pokutou. Zároveň sa dá uplatniť si právo na odstúpenie od zmluvy.

G. Dojednania závisia od zmluvných strán. Ide najmä o odovzdanie nehnuteľnosti, prepisy energií alebo podanie návrhu na vklad.

H. Zmluva by mala obsahovať klasické vyhlásenia o slobodnej a vážnej vôli zmluvných strán a o spôsobe vykonávania prípadných zmien. V závere musia byť podpisy zúčastnených strán.

Zdroj: Advokátska kancelária Ficek & Ficeková

Vzor darovacej zmluvy
DAROVACIA ZMLUVA
(prevod vlastníctva k nehnuteľnosti)
uzatvorená podľa § 628 a nasledujúcich zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov
(ďalej aj ako Zmluva)

A.
Darca:
Meno a priezvisko:
Rodné priezvisko:
Rodné číslo:
Dátum narodenia:
Trvalý pobyt:
Osobný stav:
Štátna príslušnosť:
(ďalej aj ako Darca)

Obdarovaný:
Meno a priezvisko:
Rodné priezvisko:
Rodné číslo:
Dátum narodenia:
Tr...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku 02 - Modified: 2023-09-09 08:00:00 - Feat.: - Title: Zvykneš si cez deň na chvíľu zdriemnuť? Expert tvrdí, že ti to môže pomôcť viesť omnoho energickejší život 03 - Modified: 2023-05-19 15:16:31 - Feat.: - Title: Zničí nás umelá inteligencia ako Skynet v Terminátorovi? Jej vývojár hovorí že šance na zničenie ľudstva sú 50 na 50 04 - Modified: 2023-03-17 10:31:40 - Feat.: - Title: Cítite sa ako automobilový expert? Tento kvíz bude pre vás poriadne náročná skúška 05 - Modified: 2023-03-26 05:40:13 - Feat.: - Title: Bojovať budeme v roku 2025, znie z USA. Simulácie ukazujú prehru Číny. Hrozí naozaj vojna veľmocí? (analýza)
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 12:49