StoryEditor

S dedičstvom nakladáte slobodne

28.11.2018, 22:21
Na čo treba myslieť pri spisovaní závetu? Ako bude prebiehať dedičské konanie? Kedy je výhodnejšie dedenie zo zákona či zo závetu? Ako je to s majetkom medzi druhom a družkou? Na všetky tieto otázky odpovedajú zainteresovaní.

Odpovedá advokátska kancelária Ficek & Ficeková

1. Práca v zahraničí
Otec pracoval dlhé roky v susednom Česku. Údajne si tam kúpil byt, hoci rodinu má na Slovensku. Ako to bude s dedičským konaním a kde bude prebiehať?
Dedičské konanie prebehne aj v Čechách. Pri nehnuteľnostiach platí, že dedičské konanie prebieha tam, kde je nehnuteľnosť. Slovenský notár nemôže rozhodnúť o nehnuteľnosti v Čechách. Ak však poručiteľ zomrel 17. augusta 2015 alebo neskôr, konanie sa v takomto prípade spravuje primárne zákonným nariadením, podľa ktorého má príslušný orgán štátu, v ktorom mal poručiteľ obvyklý pobyt, právomoc konať vo veci celého dedičstva. A to sa týka ja nehnuteľností. To znamená, že ak mal poručiteľ v čase smrti obvyklý pobyt v Slovenskej republike, avšak nehnuteľnosti by vlastnil aj v iných členských štátoch Európskej únie, slovenský súd prostredníctvom povereného notára môže rozhodnúť aj o tomto majetku.

2. Odmietnuté dedičstvo
Môžu deti a manželka odmietnuť dedičstvo po manželovi, teda po otcovi?
Deti aj manželka môžu toto dedenie odmietnuť a to aj bez uvedenia dôvodu. Ak odmietnu dediť maloleté deti, tento úkon musí schváliť súd. Rovnako prijatie, tak aj odmietnutie deičstva je prejavom slobodnej vôle všetkých zúčastnených osôb.

3. Úcet rodičov
Moji rodičia majú spoločný účet v banke, pričom s ním môžu spoločne disponovať. Ako by prebiehalo dečostvo, ak by sa jednému z nich niečo stalo?
Pred právoplatným skončením dedičského konania môže banka vyplatiť pozostalým peňažné prostriedky iba na základe právoplatného rozhodnutia súdu. Nakladať s majetkom zomrelého klienta pred skončením dedičského konania je možné len na základe súhlasu súdu alebo notára povereného prejednaním dedičstva. Štandardne účet zostáva zablokovaný až do skončenia konania a zrušiť ho je možné až po predložení právoplatného rozhodnutia o dedičstve. Ak sa vedia dedičia dohodnúť, potom je možné požiadať súd o súhlas s nakladaním s peniazmi na účte. Ak by dedičia nesúhlasili a mali by dôvody na ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 02 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov 03 - Modified: 2024-04-13 05:24:35 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák jazdí v lete na zimných pneumatikách. Expert varuje pred rizikom 04 - Modified: 2024-04-02 10:49:57 - Feat.: - Title: Zlozvyky a časté chyby vodičov: Toto s automatickou prevodovkou radšej nerobte 05 - Modified: 2024-03-22 13:10:00 - Feat.: - Title: Prezúvanie zvládnete aj sami. Ako predĺžite životnosť pneumatík a kedy ich už vyhodiť?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
17. apríl 2024 14:13