StoryEditor

Zmluvu po jej podpise adresujte katastru

04.12.2018, 23:00
Chcete sa postarať o výmaz záložného práva banky na byt s hypotékou či o rozdelenie alebo zámenu pozemkov? Už tretí mesiac sa katastrálne odbory okresných úradov riadia novelou zákona. Vytypovali sme prípady z praxe, na ktoré reaguje Martin Bajužík, advokát. Pripomína, že každú zmluvu, ktorou sa mení vlastnícke právo k nehnuteľnosti, treba doručiť na kataster.

1. Akým spôsobom sa môže doručiť zmluva na kataster nehnuteľností?
Zákon umožňuje uskutočniť tri spôsoby doručenia návrhu na začatie katastrálneho konania na príslušný kataster nehnuteľností, a to: osobne do podateľne, poštou alebo kuriérom a elektronicky.

Rada advokáta: Návrh na začatie katastrálneho konania sa podáva katastrálnemu odboru okresného úradu, ktorý je príslušný podľa katastrálneho územia, v rámci ktorého sa nachádzajú dotknuté nehnuteľnosti. Ak sa nehnuteľnosti nachádzajú napríklad v Bratislave, návrh na začatie katastrálneho konania je potrebné doručiť Okresnému úradu Bratislava, katastrálny odbor.


2. Kto je povinný doručiť návrh a čo to znamená, ak zmluvu niekto podpíše, ale nedoručí na zápis do katastra?
Podľa zákona návrh na začatie katastrálneho konania podpisujú a podávajú účastníci konania, ktorými sú napríklad v prípade zmluvy o prevode vlastníctva k bytu zmluvné strany, a to predávajúci a kupujúci.


Rada advokáta: V praxi si ľudia často myslia, že na prevod vlastníckeho práva k nehnuteľnosti postačí podpísať príslušnú scudzovaciu zmluvu. To však nie je pravda. Scudzovacia zmluva síce predstavuje právny úkon, na základe ktorého kataster rozhoduje, ale vlastnícke právo k nehnuteľnostiam nadobudne zmluvná strana až právoplatným rozhodnutím príslušného okresného úradu o povolení vkladu vlastníckeho práva. Uzatvorená zmluva, ktorú si zmluvné strany len odložili do archívu, nezakladá vlastnícke právo k nehnuteľnosti v prospech nadobúdateľa.

3. V akých situáciách je ešte vždy potrebný geometrický plán?
Od 1. októbra tohto roku platí, že ak navrhovateľ bude žiadať príslušný okresný úrad o zápis rozdelenia alebo zlúčenia pozemku alebo zriadenia vecného bremena k časti pozemku ale aj ďalších údajov, napríklad pri zápise rozostavanej stavby alebo bytu, ktorý vznikol na základe zmluvy o výstavbe, nebude musieť predkladať príslušný geometr...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Slováci vymenili tehlové domy za tie „na papieri“. Miliónové zisky prinášajú byty a najnovšie aj haly 02 - Modified: 2024-04-09 13:20:31 - Feat.: - Title: Čas na kúpu nehnuteľnosti? 03 - Modified: 2024-04-07 10:30:00 - Feat.: - Title: Kde v Európe sa oplatí kúpiť dom? V niektorých krajinách ceny nehnuteľností klesli, prekvapivo je medzi nimi aj Slovensko 04 - Modified: 2024-04-07 08:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Ďalšie nádherné mestečko predáva domy za jedno euro. Záujem je však veľmi malý, toto je dôvod 05 - Modified: 2024-03-25 14:29:23 - Feat.: - Title: Poradíme vám, ako zvýšiť hodnotu svojej nehnuteľnosti na trhu
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 15:49