V predsieni je podlaha veľmi namáhaná, preto si zaslúži patričnú pozornosť. Najodolnejšia je keramická dlažba, no ani výberom kvalitnej drevenej, prípadne plávajúcej podlahy neurobíte krok vedľa. Veľmi útulne a pritom elegantne však vie zapôsobiť aj celoplošný záťažový koberec, po ktorom môžu s radosťou behať nielen vaše deti. Vyžaduje si trochu viac starostlivosti, no odvďačí sa vám poznateľne menším chladom, aj hlukom. Vhodný je tiež kusový koberec, ktorý chodbu spestrí a keď zatúžite po zmene, ľahko sa dá nahradiť iným.YIT Slovakia
StoryEditor

Starajte sa o podlahu tak, aby vydržala čo najdlhšie

09.12.2018, 23:01
Denne po nej chodíme, hráme sa na nej s deťmi alebo zvieracími miláčikmi. Aké prostriedky používať, aby nám podlaha v domácnosti vydržala čo najdlhšie? A čomu sa pri jej ošetrovaní vyhýbať?

Vhodné prostriedky
Ošetrovanie podlahy závisí od konkrétneho materiálu, z ktorého je vyrobená. Čistiace prostriedky, ktoré používame na betónovú podlahu, nemôžeme použiť na drevo, pretože chemikálie obsiahnuté v prostriedku by mohli povrchovú úpravu drevenej podlahy poškodiť. 

Podľa materiálu delíme podlahy na drevené, laminátové, korkové, bambusové, vinylové, podlahy z linolea, z PVC, kamenné a betónové. Dôležitým faktorom pri údržbe je aj to, či ide o vonkajšie alebo vnútorné podlahy. Neexistuje žiadny presný návod, ako často by sa mala podlaha čistiť. Závisí to najmä od miery znečistenia. 

Drevené podlahy
Nohy stoličiek a stolov by ste mali zabezpečiť plstenými podložkami, aby podlahu nepoškriabali. Zabráňte taktiež priamemu kontaktu podlahy s kovom, ktorý môže vyvolať chemické reakcie, vznik škvŕn či zafarbenie dreva.

Všetky nečistoty na podlahe pôsobia ako brúsny papier, preto je dôležité pri vstupoch do domu či bytu umiestniť čistiace zóny na obuv. Pôsobenie vlhkosti a stojatej vody v podobe mokrých topánok či dáždnika je neprípustné.

Zabráňte podobným situáciám, pretože môžu spôsobiť napučanie alebo farebné fľaky. Na čistenie a údržbu drevených podláh používajte vlhkú, dobre vyžmýkanú handru. Vždy majte pripravené dve vedrá, jedno na prostriedky na čistenie a druhé na čistú vodu, ktorú vymeňte zakaždým, keď je zašpinená.

Na čistenie nepoužívajte mydlo alebo saponát. Zadovážte si výrobky špeciálne určené na drevenú podlahu, nikdy ju neošetrujte iba čistou vodou a handrou z mikrovlákna. Hrubú špinu odstraňujte mopom, plstenou metlou alebo vysávačom. 

Betónové podlahy
O mikrocementovú betónovú podlahu sa netreba špeciálne starať. Vďaka jej štruktúre a sivej farbe bežné nečistoty a prach nie sú výrazne viditeľné, čo udržiava vzhľadovo čistú domácnosť za takmer každých okolností.

Nakoľko podlaha je povrchovo špeciálne upravená, možno použiť bežne dostupné prípravky na podlahy. Podľa potreby ju následne stačí pretrieť mopom. „Na rozdiel od drevenej, bambusovej či inej podlahy, pri ktorých je pravdepodobné, že sa pri páde ťažkého predmetu poškodia, je betónová podlaha vysokoodolná, pretože mikrocementová stierka sa nanáša v siedmich vrstvách,“ konštatuje Miki Kasza z Renit beton.

Má výhodu, že v prípade poškodenia nie je potrebné meniť celú podlahu. „Dá sa lokálne opraviť. Toto miesto, samozrejme, už nebude jednoliate, ako keď sa ťahá naraz celá plocha podlahy, ale svojou štruktúrou zapadne do celkového vzhľadu,“ vysvetľuje odborník. Betón je charakteristický aj tým, že má vysokú odolnosť voči mrazu, vode a vlhkosti, je ohňovzdorný a veľmi pevný.  

Poistenie pred poškodením 
Niektorým poškodeniam podlahy, napríklad následkom pádu ťažkého predmetu, nie je možné celkom zabrániť.

„Poistnú ochranu pre prípad poškodenia zabezpečí poistenie nehnuteľnosti. Poistná ochrana platí pre všetky typy podláh bez rozdielu, či ide o keramickú dlažbu, drevené parkety alebo laminát. Medzi najčastejšie poistné hlásenia poškodenej podlahy patria jednoznačne škody spôsobené vytopením vodou z práčky či vane, záplavami alebo atmosférickými zrážkami,“ upozorňuje Ing. Monika Poracká, manažérka produktového oddelenia poisťovne Aegon.

V prípade poškodenia, poisťovňa poskytne náhradu v zmysle preplatenia finančných nákladov, ktoré ste investovali do renovácie podlahovej plochy. Ak by však došlo k poškodeniu koberca, takúto škodu by si bolo možné nárokovať v rámci poistenia domácnosti. 

01 - Modified: 2024-04-17 11:08:30 - Feat.: - Title: Ste developer a bojíte sa krádeží na vašej stavbe? Takéto máte možnosti 02 - Modified: 2024-04-05 09:00:28 - Feat.: - Title: Máte v pláne investovať? Dôležité je spoľahnúť sa na čísla z analýz, nie na pocity 03 - Modified: 2024-03-15 13:41:03 - Feat.: - Title: Gruzínci aj Čierna hora si otvorili cestu k investíciám. OECD im zlepšila klasifikáciu 04 - Modified: 2024-02-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Čo je rozhodujúce pri konečnej cene povinného zmluvného poistenia? (prehľad) 05 - Modified: 2024-02-09 11:37:39 - Feat.: - Title: Strach z úrokov na hypotéke ženie Slovákov k životnému poisteniu. Ako spolu súvisia?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 22:52