Darčekové poukazy sa budú zdaňovať až po ich využití.Dreamstime
StoryEditor

Zábezpeka na daň už nie je nutná

09.12.2018, 23:00
Novela zákona o dani z pridanej hodnoty prináša v ďalšom roku niekoľko noviniek. Čo to v praxi pre podnikateľov znamená, vysvetľuje Peter Ďanovský, partner pre daňové poradenstvo zo spoločnosti TPA Slovensko.

Podľa novely zákona by od nového roka mala byť zrušená zábezpeka na daň z pridanej hodnoty. Čo to v praxi znamená pre podnikateľov?
Povinnosť skladať zábezpeku na daň bola zavedená v súvislosti s bojom s daňovými podvodmi a v praxi znamenala povinnosť potenciálne rizikových firiem zložiť na účet daňového úradu sumu až do výšky 500-tisíc eur, a to na obdobie jedného roka. Pôvodne podliehali daňovej zábezpeke všetky nové subjekty, v ktorých konateľ alebo spoločník mal v minulosti daňové nedoplatky, prípadne pôsobil v spoločnosti, ktorá vykazovala daňové nedoplatky, prípadne iným spôsobom porušoval on alebo samotná spoločnosť daňové predpisy. Navyše však pod povinnosť platiť zábezpeku pôvodne spadali aj akékoľvek iné nové subjekty, ak v čase podania žiadosti o registráciu pre DPH neuskutočňovali ešte žiadnu činnosť. Pre takéto subjekty však bola pred tromi rokmi povinnosť zábezpeky zrušená. Od 1. januára 2019 má byť zrušená povinnosť skladať zábezpeku na daň definitívne. Zároveň bolo stanovené, že zábezpeky, ktoré neboli vrátené do 31. decembra 2018, vráti daňový úrad najneskôr do 28. februára 2019.

Doteraz platilo, že podnikatelia museli platiť daň z pridanej hodnoty aj za prijaté zálohové platby. Údajne by mala nastať zmena aj tu. V čom?
Na povinnosti platiť daň z prijatých záloh sa nemení nič, a teda táto povinnosť zostáva v platnosti. Mení sa iba definícia obratu na účely povinnej registrácie k DPH. Do obratu sa namiesto výnosov, čiže príjmov, bude započítavať hodnota dodaných tovarov a služieb. Doteraz sa pri osobách účtujúcich v jednoduchom účtovníctve brali do úvahy príjmy, pod ktoré spadali aj zálohové platby. Ak teda podnikateľ účtujúci v jednoduchom účtovníctve prijal zálohy v celkovej výške prevyšujúcej sumu 49 790 eur, bol povinný podať žiadosť o registráciu, aj keď samotný tovar alebo službu ešte nedodal. Podľa schválenej novely zákona o DPH sa bude do obratu započítavať až hodnota skutočne dodaných tovarov a služieb. V prípade osôb účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva sa povinnosť registrácie výrazným spôsobom nezmení....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 09:36