Zdroj: Dreamstime
StoryEditor

Aj hlasom môžete ovládať domácnosť

12.12.2018, 10:15
Autor:
vegveg
Naše domácnosti sa digitalizujú. Stačí sa pozrieť okolo seba a vidíme, čo všetko v nich už dokážeme ovládať zo vzdialeného miesta.

Najnovšie technológie a cloudové riešenia s možnosťou ovplyvňovať chod celého domu sformovali nepriamo aj novú generáciu profesionálnych spotrebiteľov, ktorí chcú byť v neustálom spojení so svojou domácnosťou, chalupou či všeobecne budovou.

Nové trendy
Pri transformácii domácností na smart éru sú trendom hlasová kontrola, digitalizácia a umelá inteligencia. Inovácie dokážu dnes kontrolovať každú súčasť nehnuteľnosti – od osvetlenia cez kúrenie, klimatizáciu, vetranie, alarm, komunikáciu s vchodom i interiérové scény – všetko na dotyk „tlačidla“. Napĺňať požiadavky rastúcej generácie „profesionálov“, ktorí chcú oboje – kontrolovať i individualizovať svoje príbytky, sa firmy usilujú bezdrôtovými možnosťami a platformami.

V snahe energeticky efektívne riadiť domácnosť sa schopnosť systémov vzájomne spolupracovať, alebo komunikácia viacerých zariadení stáva čoraz dôležitejšou. Vyvíjajú sa rôzne portály a online platformy, ktoré umožnia bezpečnú integráciu čo najširšieho spektra domácich spotrebičov. Riešenia často umožňujú využívať a skladovať vlastnú energiu zo slnka, riadiť jej energetickú spotrebu v domácnostiach a dokonca nabíjať aj elektrické vozidlo bezemisnou energiou, ktorú vygenerovali.

Pre planétu
„Spotrebitelia chcú smart funkcie v domácnostiach, ktoré im spohodlnia život a zároveň im pomôžu prispieť k zelenšej planéte. Niektoré dnešné systémy dokážu manažovať aj 150 funkcií dokonca aj hlasovým ovládaním. Takéto portály umožňujú kontrolu, a tak nemusíte byť priamo v budove, ak potrebujete vypnúť svetlo alebo zapnúť vykurovanie, alebo odpovedať na zvonenie pri dverách“, informuje Marcel Hruška z firmy ABB.

„Systémy sa stávajú čoraz jednoduchšími aj z pohľadu inštalácie a otvárajú možnosti širšiemu publiku. Systém sa zvyčajne napája priamo na wifi sieť domácnosti majiteľa a integruje do siete rôzne smart zariadenia. Zapájanie a zobrazovanie je pre inštalatérov intuitívne a jednoduché. Bezdrôtová verzia systému sa hodí najmä pri renováciách“, hovorí odborník.

„Mnohí si myslia, že na dosiahnutie úrovne smart v domácnosti, musia vymieňať celú elektroinštaláciu. Dnes to už nie je pravda. Na trhu sú dostupné bezdrôtové systémy. Možno ich implementovať bez sekania a sádrovania, čo ušetrí financie i čas najmä pri rekonštrukciách. Byť smart si dokonca nevyžaduje hlbokú odbornú znalosť systému. Často sú pomerne jednoduché na inštaláciu a ovládajú sa intuitívne.“, dopĺňa Hruška. Najnovšie sú dostupné už aj systémy s inteligentnou hlasovou kontrolou cez aplikáciu v smartfóne. Zatiaľ však komunikujú v angličtine.

01 - Modified: 2024-04-12 04:47:45 - Feat.: - Title: Roman Kýr z Henklu: Zmenami v portfóliu reagujeme na ekologické výzvy aj náladu spotrebiteľov 02 - Modified: 2024-04-05 07:31:08 - Feat.: - Title: Návod, ako na minimalizmus v domácnosti 03 - Modified: 2024-03-25 23:00:00 - Feat.: - Title: Univerzálny pomocník? Stavte na citrón, pomôže s čistením aj s pleťou, hneď niekoľkými spôsobmi 04 - Modified: 2024-03-16 12:30:00 - Feat.: - Title: Tieto veci doma robí každý z nás, ročne nás stoja desiatky eur. Pozri si, ako ušetriť v domácnosti, intráku či podnájme 05 - Modified: 2024-02-15 16:21:35 - Feat.: - Title: Zápach v zásuvke či šatníku? Vyrobte si domáce prírodne osviežovače a zbavíte sa ho okamžite
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 12:56