Zdroj: Dreamstime
StoryEditor

Veľa mladých rodín túži po malom domčeku. Ako ho získať?

17.12.2018, 14:11
Autor:
vegveg
V súčasnej priaznivej situácii na hypotekárnom trhu mnoho mladých rodín či párov uvažuje o rodinnom dome, ale obávajú sa, že im naň rozpočet nebude stačiť. Existujú však riešenia, ktoré dokáže financovať aj menší ,,štartovací balíček".

Projektantské a stavebné firmy myslia aj na nich a ponúkajú nízkorozpočtové domy pre mladých, ktorých cena sa blíži k cene bytu. O tom, že malý pozemok je lacnejší ako veľký, nikoho presviedčať nemusíme. Je však potrebné uvedomiť si aj to, že stavba na rovine si vyžaduje menej úprav ako na vlnitom teréne. ,,Najlacnejšie vychádza stavba prízemného nepodpivničeného domu na rovinatom pozemku. Pri prízemnom dome sa robia len základy," vysvetľuje Juraj Holík zo stavebnej firmy Wranders. Podpivničenie novostavbu predražuje, vyžaduje si totiž hydroizoláciu, prímurovku, uskladnenie a odvoz zeminy, strop nad suterénom i schodisko. To všetko sú výdavky navyše.

Rozloha pozemku
Ak sa vám predsa len pritrafí svahovitý terén, stojí za úvahu, či vybudovať čiastočný suterén, alebo riešiť zložitejšie základy. O rozlohe pozemku by ste mali mať tiež predstavu. Štvorčlennej rodine môže stačiť domček so štyrmi miestnosťami s celkovou obytnou plochou 55 až 70 štvorcových metrov, celková úžitková plocha, ktorá zahŕňa doplnkové priestory zvyčajne dosahuje 85 až 100 štvorcových metrov. Celý pozemok by nemal prekročiť hranicu štyroch árov, čiže 400 štvorcových metrov.

Katalógy projektov rodinných domov sú určené pre ľudí, ktorí by chceli stavať, majú našetrené nejaké peniaze, ale nemajú predstavu, ako by mal dom vyzerať. Sú vhodné aj pre začínajúce rodiny, keďže oproti individuálnemu je katalógový projekt lacnejší. Za individuálny projekt sa platí približne päť až osem percent z predpokladaných nákladov stavby. Katalógové projekty na domy s úžitkovou plochou do 120 štvorcových metrov sa pohybujú od 1 300 do 1 700 eur za štvorcový meter.

Dom z katalógu
Upraviť katalógový projekt nie je problém, no každá zmena a zásah do projektu si vyžaduje ďalších remeselníkov. Súčasťou projektu rodinného domu na stavebné povolenie sú architektúra, statika, ústredné vykurovanie, zdravotechnika, požiarna ochrana a elektroinštalácie a zmena projektu može zasiahnuť do jednotlivých zložiek projektovej dokumentácie. Ideálne je teda nemeniť projekt vôbec, alebo chcieť len také zmeny, ktoré sa dajú riešiť bez zásahu do projektu priamo na stavbe, len so súhlasom autora projektu.

Významnou položkou na rozpočte stavby domu je aj práca stavbárov. Na týchto nákladoch sa dá ušetriť, ak dokážete zabezpečiť časť prác svojpomocne. Závisí to však, samozrejme, od možností a schopností budúceho majiteľa alebo jeho rodinných príslušníkov či priateľov. Ďalšou možnosťou je voľba montovaného domu. Samotný projekt a materiál na stavbu nevychádzajú lacnejšie ako pri štandardnom murovanom, výrazne sa však skráti čas stavby, čo znižuje náklady na prenájom lešenia a zariadení. ,,Montované drevostavby je tiež možné stavať i v období mimo stavebnej sezóny. Hrubá stavba sa dá dokončiť aj keď teploty klesnú dlhodobo pod 5°C," dodáva Vladimír Beňo zo spoločnosti Knauf Insulation.

Väčšina hotových projektov rieši voľbu materiálov všeobecne, zvyčajne odporučením. V snahe čo najviac ušetriť volí investor najlacnejšie dostupné stavebné materiály. Cena je však paradoxne len jedným z kritérií. O výhodnosti alebo nevýhodnosti každého materiálu nerozhoduje len jeho cena, ale aj dopravné náklady, množstvo spojovacieho materiálu, cena lešenia či montážne náklady. ,,Pre stavbu domu je dobré vybrať kvalitné a ekologické izolácie, akými sú produkty z minerálnej vlny. Prevádzka domu je potom úspornejšia a majitelia získajú aj zdravú klímu v interiéri," dodáva odborník. Percentá z ceny materiálu možno tiež ušetriť nákupom priamo u predajcov. Pri osobnej komunikácii je možné využiť rôzne akcie a zľavy. Často až 50 percent z pôvodnej ceny. Stavba na kľúč je dostupná v cene od 35 000 do 120 000 eur, podľa veľkosti a zložitosti projektu.

Vhodné typy domov
Pre mladé rodiny sú vhodnou voľbou drevostavby modulového typu. Projekt vychádza zo základného plnohodnotného modulu 2 + kk, čiže dve miestnosti s kuchynským kútom a sociálnym zariadením s podlahovou plochou 65 až 70 štvorcových metrov. V rámci drevostavby je podľa požiadaviek zákazníka zakomponovaná príprava na neskoršie rozšírenie obytného priestoru. Jednoducho, rýchlo a bez mokrých procesov môže dom narásť za niekoľko dní až na trojnásobok úžitkovej plochy. Moduly sa dajú usporiadať do pozície I, L, U alebo T a je na ne možné položiť sedlovú i pultovú strechu.

Aj keď by ste radi na stavbe domu ušetrili, určite by to nemalo byť na zabudovaných materiáloch, akými sú napríklad izolácie, vykurovanie alebo vodovodné, kanalizačné a elektroinštalačné rozvody. Ich opravy sú výrazne nákladnejšie než vyššia investícia do kvality už pri výstavbe. Šetriť netreba ani na vonkajších výplniach konštrukčných otvorov, čiže oknách a dverách. Každý rodinný dom má dosť veľa presklených plôch, cez ktoré môžu byť najväčšie úniky tepla.

01 - Modified: 2024-04-25 10:46:10 - Feat.: - Title: Pohreb zosnulého Laufera má prísne pravidlá. Dvom blízkym už dala rodina zákaz! 02 - Modified: 2024-04-06 07:00:00 - Feat.: - Title: OnlyFans modelka si našla v zozname odberateľov meno svojho bratranca. Ten prišiel s bizarnou výhovorkou 03 - Modified: 2024-03-19 13:50:00 - Feat.: - Title: KVÍZ Viete, ktoré známe osobnosti si kúpili druhý domov a kde? Otestujte sa! 04 - Modified: 2024-03-14 10:37:33 - Feat.: - Title: Plastiková Dolli zo šou Ruža pre nevestu má šokujúce tajomstvo. Syn, s ktorým sa iba odfotí a odíde!? 05 - Modified: 2024-03-05 08:29:03 - Feat.: - Title: Ako bojovala o šťastie: Inšpiratívny príbeh Katky Banyi, ktorá podstúpila vklad embrya
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 19:08