S financovaním projektu je tiež spojená otázka splácania kúpnej ceny kupujúcimi. Pri bytoch, ktoré ešte nestoja, je obvyklou praxou, že kupujúci spláca kúpnu cenu podľa etapy výstavby. Pri serióznom developerovi je štandardom zloženie rezervačnej zálohy vo výške od 10 do 25 percent z kúpnej ceny. Zvyšok kúpnej ceny je splatný kupujúcim až po kolaudácii projektu. Preto pri developeroch s minimálnou alebo so žiadnou históriou by mali kupujúci dobre zvážiť, koľko finančných prostriedkov zložia vopred a koľko až pri odovzdaní dokončeného a skolaudovaného bytu. V neposlednom rade by mal kupujúci ešte pred podpisom rezervačnej zmluvy investovať do konzultácie s dobrým právnikom, ktorý má skúsenosti s kúpou nehnuteľností. Ten môže kupujúcemu pomôcť nielen identifikovať riziká projektu, ale tiež zabezpečiť, aby rezervačná zmluva neobsahovala pre kupujúceho nevýhodné ustanovenia.Flickr
StoryEditor

Urbariáty budú musieť „prepisovať“ zmluvy

18.12.2018, 23:00
Čo by mali do nich zapracovať a ako, vysvetľuje Marek Maslák z Právnickej fakulty Trnavskej univerzity.

Pozemkové spoločenstvá majú pol roka na to, aby prispôsobili svoje vnútorné dokumenty novele zákona o pozemkových spoločenstvách. Čo by mali do nich zapracovať a ako, vysvetľuje Marek Maslák z Právnickej fakulty Trnavskej univerzity, ktorý je aj vedúcim autorského kolektívu pripravovaného odborného komentára k zákonu.

_____________________________________
Termíny a pokuty

30. jún 2019
dovtedy musia pozemkové spoločenstvá zmeniť a doplniť svoje zmluvy o spoločenstve, prípadne stanovy a prispôsobiť ich tak novému zneniu zákona.

30 dní
majú na to, aby príslušnému okresnému úradu, pozemkovému a lesnému odboru doručili oznam o zmene zapísaných údajov a preukázali, že prispôsobili zmluvu, prípadne stanovy zákonu.

100 až 3-tisíc eur
je pokuta, ktorá hrozí, ak si povinnosti nesplnia.
_____________________________________


1. Zavádza sa osobitný zoznam nehnuteľností
Údaje o spoločnej nehnuteľnosti alebo o spoločne obhospodarovaných nehnuteľnostiach sa už nemajú uvádzať priamo v zmluve o spoločenstve, ale na osobitnom zozname – ide o zoznam nehnuteľností, ktorý budú spoločenstvá viesť podobne ako dnes vedú zoznam členov spoločenstva. „Táto zmena súvisí s ďalšou zmenou v zákone, keď sa po novom výslovne uvádza, že valné zhromaždenie spoločenstva síce rozhoduje o zmenách zmluvy o spoločenstve, ale už nie o zmenách v zozname členov a v zozname nehnuteľností,“ objasňuje Marek Maslák.

Názor odborníka:...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-11-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Terapia zeleňou. Prečo nás dokáže zachrániť les 02 - Modified: 2023-09-07 13:30:00 - Feat.: - Title: Máte lesný pozemok alebo lúku? Na určité časti parciel má predkupné právo štát 03 - Modified: 2023-10-02 09:00:12 - Feat.: - Title: Máte záujem získať lesný pozemok? Takýto je presný postup 04 - Modified: 2023-08-23 09:00:00 - Feat.: - Title: V Číne je starodávny les ukrytý dvesto metrov pod zemou. Môže obsahovať neznáme druhy rastlín a živočíchov 05 - Modified: 2023-08-20 14:37:38 - Feat.: - Title: Ničivý lesný požiar sa rozširuje. Na severovýchode Grécka evakuovali úrady ďalšie štyri obce
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 09:28