Zdroj: Dreamstime
StoryEditor

Poskytovanie daňového poradenstva bez licencie je trestným činom

03.01.2019, 08:57
Autor:
vegveg
Po novom sa za kvalifikovanú skutkovú podstatu trestného činu neoprávneného podnikania, čo znamená s vyššou trestnou sadzbou, považuje poskytovanie služieb bez odbornej kvalifikácie, ako je napríklad daňové poradenstvo, či činnosti audítora alebo advokáta. Podľa zákona ich môže vykonávať len ten, kto má osobitnú odbornú spôsobilosť.

,,Daňové poradenstvo je regulovaná profesia a daňoví poradcovia musia spĺňať prísne kritériá na získanie oprávnenia poskytovať daňové poradenstvo. Neodborné daňové rady, ktoré poskytujú iné osoby môžu znamenať riziko pre podnikateľa, a to nie len finančné, ale aj také, ktoré má trestno-právne dôsledky, " vysvetľuje Miriam Galandová zo Slovenskej komory daňových poradcov.

Na výkon daňového poradenstva je nevyhnutné mať vysokoškolské ekonomické alebo právnické vzdelanie a niekoľkoročnú prax. Na získanie oprávnenia musí uchádzač absolvovať náročnú, niekoľko fázovú skúšku pod dohľadom Ministerstva financií SR. Daňoví poradcovia sa počas svojej kariéry musia pravidelne vzdelávať, dodržiavať mlčanlivosť a byť povinne poistení pre prípad škody.

Daňové poradenstvo môžu legálne poskytovať za odplatu iba daňoví poradcovia a nie ekonómovia, či účtovníci. Účtovníci a daňoví poradcovia sa dopĺňajú v službách pre podnikateľov. Je však potrebné rozlišovať ich spôsobilosť a zodpovednosť za daňové rady.

Daňoví poradcovia poskytujú klientom najmä stanoviská k uplatneniu daňových zákonov v praxi, zodpovedajú za správne vyčíslenie základu dane, poskytujú poradenstvo pri predajoch, či zlúčeniach spoločností alebo pri inom plánovaní daní. Ich dôležitou úlohou je zastupovanie klienta pri daňových kontrolách, či spolupráca s advokátom v súdnom konaní.

V prípade, ak niekto poskytuje daňové poradenstvo a nie je daňovým poradcom, postupuje protiprávne a môžu mu z toho vyplývať rôzne dôsledky, nielen pre poskytovateľa takejto služby, ale aj pre jeho klientov.

Ak napríklad klientovi v daňových veciach radí účtovník alebo ekonóm, škoda, ktorá mu môže vzniknúť, napr. nesprávnym určením daňovej povinnosti, nemusí byť krytá poistením. Náhrada škody spôsobenej takýmto poradenstvom sa stáva potom ťažšie dostupnou.

01 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 02 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 03 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 04 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Seriál o pôde a majetku 05 - Modified: 2024-03-19 08:09:30 - Feat.: - Title: Daňová smernica BEFIT má kritikov. Argumentujú suverenitou štátov aj odchodom podnikov z EÚ
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
22. apríl 2024 22:26