biznis, manažériDreamstime
StoryEditor

Správca musí veriteľov o insolvenčnom konaní bezodkladne informovať

13.01.2019, 23:01
Oznam o insolvenčnom konaní sa zasiela veriteľom  v úradnom jazyku štátu, v ktorom konanie začalo. Vďaka jazykovej mutácii však nie je problém dostať sa aj k jeho preloženej verzii. Hovoria o tom Barbora Bartáková a Denisa Dulaková Jakúbeková z poradenskej skupiny v oblasti práva a financií HMG Advisory Group.

 Oznam o insolvenčnom konaní sa zasiela veriteľom  v úradnom jazyku štátu, v ktorom konanie začalo

Zahraničný konkurz
Prihlasovanie pohľadávky do zahraničného konkurzu je upravené v rámci nariadenia Európskeho parlamentu a rady o insolvenčnom konaní, ktoré sa na konania uplatňuje od 26. júla 2017.

Ak má veriteľ pohľadávku voči zahraničnému dlžníkovi, na majetok ktorého bolo začaté insolvenčné konanie, podlieha jeho situácia uvedenému nariadeniu.

Správca, ktorý bol ustanovený do funkcie v rámci zahraničného konkurzného konania prípadne konkurzný súd sú povinní okamžite informovať známych zahraničných veriteľov o začatí insolvenčného konania.

Evidovaná pohľadávka
Ak teda ako veriteľ evidujete pohľadávku voči zahraničnému dlžníkovi a bolo voči nemu začaté insolvenčné konanie, bude vám doručené oznámenie o začatí insolvenčného konania, obsahujúce aj ďalšie informácie, najmä o  lehotách, ktoré je potrebné v súvislosti s konaním dodržať a o sankciách, ktoré je možné uložiť pre ich nedodržanie a označenie orgánu alebo úradu oprávneného prijímať prihlášky do insolvenčného konania. 

 

Vecné právo
V  oznámení sa musí  uviesť aj informácia, či je potrebné, aby si veritelia s prednostnou pohľadávkou alebo pohľadávkou, ktorá je zabezpečená vecným právom tieto pohľadávky prihlásili do konkurzu. 

K oznámeniu je vždy pripojená kópia štandardného formulára prihlášky pohľadávky prípadne informácia, kde je takýto formulár k dispozícii.

Úradný jazyk
Informácie uvedené vyššie sa poskytujú veriteľom prostredníctvom štandardného formulára, ktorý je zverejnený na európskom portáli elektronickej justície s názvom Oznam o insolvenčnom konaní, pričom tento formulár je uverejnený vo všetkých úradných jazykoch Európskej únie.

Veriteľom býva síce oznam zaslaný v úradnom jazyku štátu, v ktorom konanie začalo, avšak vďaka jeho jazykovej mutácii, uverejnenej na  webovej stránke, nie je problém dopracovať sa k jeho preloženej verzii.

01 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 02 - Modified: 2024-04-18 20:59:48 - Feat.: - Title: Partnerstvo Microsoftu s OpenAI môže čeliť protimonopolnej kontrole Európskej únie 03 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 04 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 05 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 05:02