StoryEditor

Vrátiť môžete aj funkčnú pomôcku

08.01.2019, 23:00
Výška peňažnej pomoci ľuďom s ťažkým zdravotným postihnutím sa líši v závislosti od potrebných pomôcok alebo ich úprav. Pozrite si kompletný prehľad súm, na ktoré majú hendikepovaní nárok a za akých podmienok sa môže stať, že budú musieť príspevok vrátiť.

Právoplatné rozhodnutie
Nárok na peňažný príspevok na pomôcku, výcvik na jej používanie alebo úpravu a jeho následné vyplatenie vzniká právoplatným rozhodnutím príslušného úradu práce, sociálnych vecí a rodiny o jeho priznaní. Vypláca sa v eurách v hotovosti alebo bezhotovostným prevodom na žiadosť postihnutého na jeho účet v banke alebo v pobočke zahraničnej banky so sídlom na území Slovenskej republiky. Je však možné poslať ho aj na účet v banke alebo v pobočke zahraničnej banky so sídlom na území Slovenska inej osoby, ktorú si osoba s postihnutím zvolí.

Povinnosti oprávnenej osoby
Pokiaľ bol hendikepovanému človeku poskytnutý peňažný príspevok, táto osoba musí predmetnú pomôcku kúpiť, upraviť alebo absolvovať výcvik na jej používanie do troch mesiacov odo dňa poskytnutia príspevku, najneskôr však do šiestich mesiacov odo dňa právoplatnosti rozhodnutia, ak za to môžu nejaké skutočnosti na strane osoby, ktorá pomôcku predáva, vyrába, upravuje alebo k nej zabezpečuje výcvik. Zároveň je nutné predložiť príslušnému úradu práce, sociálnych vecí a rodiny potvrdenie o týchto skutočnostich. Ak dôjde k nejakým zmenám vo faktoch, na základe ktorých bol príspevok schválený, postihnutá osoba to musí nahlásiť príslušnému úradu najneskôr do ôsmich dní.

Vrátenie príspevku a pomôcky
Osoba s ťažkým zdravotným postihnutím musí poskytnutý finančný príspevok vrátiť vtedy, ak pred uplynutím siedmich rokov od jeho poskytnutia predá, daruje alebo zaviní stratu alebo nefunkčnosť tejto pomôcky. Pri druhom elektronickom vozíku je ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-04 09:01:18 - Feat.: - Title: Vláda navýši finančný príspevok v rámci humanitárnej pomoci, vyhlásil Tomáš. Narásť má o 700 eur 02 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku 03 - Modified: 2023-11-24 11:50:10 - Feat.: - Title: Poslanci chcú pomôcť tehotným absolventkám príspevkom vo výške 200 eur mesačne 04 - Modified: 2023-11-16 08:09:15 - Feat.: - Title: Rezort životného prostredia oznámil podmienky pomoci na obnovu domov po krupobití a zemetrasení 05 - Modified: 2023-11-07 14:59:15 - Feat.: - Title: Od nedele vzrástli sumy stravného. Pozrite si, koľko dostanete od vášho zamestnávateľa
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 07:16