Dreamstime
StoryEditor

Kryptomeny v roku 2019: Na bitcoin sa budú doťahovať iní

23.01.2019, 23:01
Autor:
(msa)(msa)
Digitálne meny, čiže kryptomeny, už dávno nie sú záležitosťou len pár počítačových fanatikov sediacich do noci za monitorom.

Podľa výsledkov prieskumu J&T Banky Wealth Report považuje kryptomeny za zaujímavú investíciu aj 11 percent slovenských milionárov.

Nejde pritom len o módnu záležitosť, ktorú by vyvolal zvýšený mediálny záujem o bitcoin a často až neuveriteľné výkyvy jeho hodnoty. Kryptomenám prisudzovali zaujímavé zhodnotenie dve percentá slovenských a českých dolárových milionárov už v roku 2013. Dá sa teda povedať, že naši veľkí hráči sa v tejto oblasti pohybujú od začiatku. Za investíciou vidia nielen samotnú kryptomenu, ale aj technológie     potrebné na jej existenciu.

Cena padá, počet transakcií rastie

A čo treba vidieť za kryptomenami v roku 2019? Ich rozvoj budú ešte viac katalyzovať oficiálne inštitúcie. Americký štát Ohio začal akceptovať platenie daní v bitcoinoch. Rastie počet obchodníkov, ktorí umožňujú platby za nákup v kryptomenách. Očakávajú sa tiež veľké veci na burze, napríklad burzový obchodovaný fond v bitcoinoch, ktorý bol doteraz odmietaný. Hoci verejnosť vidí často len celkovú cenu, ktorá sa v prípade bitcoinu oproti roku 2017 výrazne prepadla, počet každodenných transakcií v kryptomenách z roka na rok rastie.

Na to, na ktoré kryptomeny sa v roku 2019 zamerať, má každý odborník inú odpoveď. Existuje približne 1500 kryptomien, z ktorých tretina je úplne nepoužiteľná, pretože sa ich vývoj zastavil, nenašli vhodného partnera alebo boli od začiatku podvodom. Potom nasleduje priemer a iba približne stovka znesie prísne kritériá. Viac ako 90 percent kryptomien zrejme neprežije najbližší rok.

Bitcoin by si mal aj v tomto roku udržať pozíciu lakmusového papierika pre celý trh. Jeho rast, pokles či stagnácia budú indikovať trendy aj pre ostatné kryptomeny. No postupne ho na vedúcej pozícii nahradia iné meny s vyššou rýchlosťou transakcií, nulovými poplatkami a výrazne nižšími nárokmi na energiu. Toto sa však podľa odborníkov udeje až po roku 2019. Bitcoin sa tomu snaží zabrániť vývojom novej siete, ktorá by umožnila rýchlejšie transakcie. Jej plná verzia by mala byť dokončená práve v tomto roku.

Konkurenti bitcoinu

Najväčšími technologickými konkurentami bitcoinu budú Iota, ktorá okrem iných výhod ponúka aj decentralizované úložisko a Skycoin. Ten začal testovať decentralizovaný internet Skywire, ktorý sám o sebe môže mať vyššiu hodnotu ako všetky kryptomeny.

Ďalšou zaujímavou menou je ethereum. Tá už dosahuje svoje technologické limity. Blockchain etherea má totiž už toľko decentralizovaných aplikácií, že to vzbudzuje obavy o jej ďalší rast. Preto v tomto roku chystá inovácie, ktoré majú zvýšiť účinnosť blockchainu, urobiť ho odolnejším proti veľkým ťažobným operáciám a zvýšiť rýchlosť transakcií.

Pri investíciách do kryptomien je však vždy dôležité mať na pamäti ich rizikovosť. Analytici investície do nich dokonca prirovnávajú k rulete. „Pri kryptomenách totiž nemožno predpovedať, aká je ich férová hodnota, keďže nemajú žiadnu podkladovú ekonomiku na ohodnotenie dopytu po jej výrobkoch a službách, nemajú infláciu a ani neexistuje úrokový diferenciál voči iným menám. Navyše za kyptomenami neexistuje ani žiadna organizovaná sila, ktorá by dokázala zaistiť ich využívanie, či ich vyžadovala ako zákonné platidlo,“ vysvetlil analytik J&T Banky Stanislav Pánis.

01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 02 - Modified: 2024-04-17 16:00:00 - Feat.: - Title: Zistenie HN: elektrické Porsche v Bratislave sa už vyrába. Fabrika aktuálne pracuje na „vychytávaní múch“ 03 - Modified: 2024-04-15 18:12:06 - Feat.: - Title: Hľadá sa záujemca o 600 miliónov eur. V hre nie je dôležité kto ich chce, ale kto ich stihne minúť 04 - Modified: 2024-04-15 12:53:37 - Feat.: - Title: Bitcoin v kurze. Podiel kryptomeny na trhu je najvyšší od roku 2021 05 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Kedy bitcoin ovládne svet peňazí?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 00:09