StoryEditor

Bezodplatný prevod štátnych pozemkov je už rýchlejší

04.02.2019, 09:19
Autor:
vegveg
Bezodplatný prevod štátnych pozemkov pod už existujúcimi stavbami alebo pripravovanými verejnoprospešnými stavbami, či žiadosť o odkúpenie alebo prenájom štátnych pozemkov pre rôzne investičné aktivity. Toto sú najčastejšie požiadavky, ktoré mestá a obce adresujú na Slovenský pozemkový fond. Len v minulom roku ich - aj s ďalším typom žiadostí - vybavil najviac za posledné tri roky - spolu až 277.

„Od vlaňajška začal fond naše žiadosti vybavovať podstatne rýchlejšie. Vyhovel tak našim dlhodobým potrebám, keďže proces týkajúci sa prevodu alebo prenájmu pozemkov v správe Slovenského pozemkového fondu trval veľmi dlho," objasnil Michal Sýkora, predseda Združenia miest a obcí. Ako ďalej doplnil, pod zlepšenie stavu sa podpísalo aj vedenie fondu. „Veľmi rýchlo pochopili, v čom je problém a rovnako rýchlo našli so svojimi ľuďmi účinné riešenie - určili jasné pravidlá pre postup ako úradníkov, ako aj pre obce a mestá ako žiadateľov."

Väčšina projektov, ktorých investorom je samospráva, je spojená s verejným záujmom a spolufinancovaná z finančných prostriedkov Európskej únie. Významným plusom v posudzovaní a schvaľovaní takýchto žiadostí bolo pripravenie, presadenie a zavedenie do praxe zmeny zákona o pozemkovom fonde, ktorý umožňuje aj obciam bez územných plánov bezodplatne vysporiadať pozemky pod plánovanými verejnoprospešnými stavbami, čo predtým nebolo vôbec možné.

Slovenský pozemkový fond môže obciam a mestám pomôcť vo viacerých oblastiach. Ide o uzatváranie protokolov o odovzdaní pozemkov vo vlastníctve štátu pod stavbami, ktoré prešli do ich vlastníctva podľa zákona o obciach, protokolov k odovzdaniu vlastníctva pozemkov, ktoré tvorili verejný majetok (tzv. neknihované pozemky), zmlúv o bezodplatnom prevode vlastníctva štátnych pozemkov vo verejnom záujme.

Pomôcť môže aj pri kúpnych zmluvách na štátne pozemky, ktoré sa uzatvárajú v prípadoch, keď nie sú splnené podmienky pre bezodplatný prevod. V zákonom stanovených prípadoch je možný aj prevod vlastníctva pozemkov tzv. neznámych vlastníkov. Fond sa ďalej môže s obcami a mestami dohodnúť na zrušení a vyporiadaní spoluvlastníctva k pozemkom, pozemky im prenajímať a zriaďovať v ich prospech vecné bremená. Konkrétne projekty obcí a miest fond podporuje aj svojím kladným stanoviskom k územnému a stavebnému konaniu.

01 - Modified: 2024-04-15 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo robiť, ak máte spory so susedmi? V spolupráci s expertmi vám prinášame 20 otázok a odpovedí 02 - Modified: 2024-04-10 13:30:00 - Feat.: - Title: Aké sú vaše práva a povinnosti pri prenájme pôdy? Pre HN odpovedajú experti 03 - Modified: 2024-04-08 13:30:00 - Feat.: - Title: Aké špecifiká majú prevody pôdy? V spolupráci s expertmi vám prinášame 20 otázok a odpovedí 04 - Modified: 2024-04-05 12:25:01 - Feat.: - Title: Vlastníci nelegálnych stavieb ich môžu nechať dodatočne skolaudovať, ohlásil minister Ráž 05 - Modified: 2024-03-10 23:00:00 - Feat.: - Title: Vývoz lososov do Ruska jej prekazila vojna. Na pozemok pri Košiciach teraz firma láka dodávateľov Volva
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 14:50