Eurojust (na snímke budova v Haagu) rieši najťažšie formy cezhraničnej kriminality. Stopa pri Kuciakovej vražde viedla až do Talianska.NGIMAGE
StoryEditor

Šéf Eurojustu: Kuciaka riešime

04.02.2019, 23:00
Vyšetrovanie vraždy Jána Kuciaka naďalej pokračuje aj na medzinárodnej úrovni. V rozhovore pre Hospodárske noviny to tvrdí šéf Eurojustu Ladislav Hamran.

Vizitka: Ladislav Hamran je prokurátorom generálnej prokuratúry SR a od roku 2007 zastupuje Slovensko v Eurojuste – Agentúre Európskej únie pre justičnú spoluprácu v trestných veciach. Štyri roky pôsobil ako jej podpredseda a v roku 2017 ho členské štáty zvolili za predsedu. V súčasnosti je jediným Slovákom na čele jednej z 37 decentralizovaných agentúr EÚ.

Čo je Eurojust
Jeho úlohou je zvýšenie efektivity medzinárodnej justičnej spolupráce v trestných veciach. V rámci Európskej únie dohliada na kooperáciu medzi členskými štátmi najmä v oblasti cezhraničnej kriminality a organizovaného zločinu. Jeho predsedom je v súčasnosti prokurátor Ladislav Hamran.
Vyšetrovanie vraždy Jána Kuciaka naďalej pokračuje aj na medzinárodnej úrovni. V rozhovore pre Hospodárske noviny to tvrdí šéf Eurojustu Ladislav Hamran.


Eurojust pôsobil v mnohých mediálne známych kauzách. Jednou z nich je aj prípad zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho družky Martiny Kušnírovej. Akú úlohu v nej zohrával?
Vyšetrovanie v tejto veci stále prebieha a Eurojust nemôže bez súhlasu štátu zverejňovať žiadne informácie. To je zlaté pravidlo. Preto môžem potvrdiť len to, čo už slovenská verejnosť vie, a to, že sme boli požiadaní o vytvorenie spoločného vyšetrovacieho tímu s Talianskom. Predchádzali mu intenzívne rokovania o texte a podmienkach dohody o spoločnom vyšetrovacom tíme. Trúfam si tvrdiť, že bez našej pomoci by jeho vytvorenie trvalo dlhšie.


Verejnosť vníma negatívne aj iné prípady. Útek Karola Mella, ktorý sa dnes skrýva na Belize, či Róberta Okoličányho rezonovali Slovenskom. Ako prispieva Eurojust pri ich riešení?
Nepátrame po osobách a nevydávame zatykače. Pri vydávaní osôb hlavne uľahčujeme komun...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-14 15:13:46 - Feat.: - Title: Veľvyslanec Izraela pre HN: Svet musí okamžite konať a zabrániť Iránu v pokračovaní teroristických operácií 02 - Modified: 2024-04-15 09:30:00 - Feat.: - Title: Fyzioterapeut, ktorý dáva dokopy aj Attilu Végha: Pacienti niekedy čakajú zázračnú pilulku, tak to však nefunguje 03 - Modified: 2024-04-14 10:00:00 - Feat.: - Title: Speváčka Call Dominika: Na pódiu som ako ryba vo vode. Môj sen? Spolupráca s Lanou del Rey 04 - Modified: 2024-04-08 19:46:16 - Feat.: - Title: Český veľvyslanec na Slovensku pre HN: Stále ste pre nás dobrý priateľ. Naše vzťahy však musíme plniť obsahom 05 - Modified: 2024-04-08 08:49:28 - Feat.: - Title: Rozhodol naratív vojny, mobilizoval hneď z dvoch strán. Prečo Pellegrinimu zabral a Babišovi nie? (rozhovor)
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 15:19