Výstavba rodinného domu je finančne veľmi náročná. Počas jej realizácie sa môžu vyskytnúť mnohé komplikácie, ktoré ju dokážu značne predražiť od rôznych povolení na zmeny projektu cez riešenie havarijných situácií pri stavbe až po samotnú kolaudáciu, kde je pri nepresnostiach niektorých parametrov potrebné urobiť dodatočné úpravy na konečné schválenie nehnuteľnosti. Všetky tieto veci stoja peniaze, ktoré je nutné mať v rezerve pre prípad akejkoľvek potreby. Výška samotnej rezervy závisí od koncovej ceny domu, náročnosti výstavby aj celého finančného vankúša, ktorý máte k dispozícii na realizáciu projektu. O konkrétnej sume je vždy vhodné poradiť sa najprv s odborníkmi, napríklad s architektom alebo stavbyvedúcim, ktorý projekt pozná do detailov a vie, aké problémy sa môžu vyskytnúť.Pixabay
StoryEditor

Každá šiesta firma na Slovensku je ohrozená krachom

07.02.2019, 23:00
Analýza ukázala, že krachom je na našom trhu ohrozená každá šiesta firma.

Na Slovensku podniká 31 977 rizikových firiem a ďalších 1 592 firiem, ktorým hrozí úpadok. Vyplýva to z detailnej analýzy poradenskej spoločnosti Bisnode, ktorá sa pozrela na to, koľko rizikových spoločností u nás podniká. Skúmala pritom až 217 563 firiem na Slovensku.

Riziko predstavuje Bratislava 

Analýza spoločnosti Bisnode je založená na vlastnej metodike skóringového hodnotenia, nakoľko databázy Bisnode pokrývajú komplexné informácie o firmách z celého trhu. Jej cieľom je odhadnutie rizika úpadku firmy v nasledujúcich 12 mesiacoch. Podľa prieskumu tak najviac rizikových firiem podniká práve v Bratislavskom kraji. Ukazuje to skóringová stupnica modelu Bisnode, podľa ktorej až 12 481 podnikov z Bratislavy a jej okolia spadá do skóringového stupňa, ktorý je označený ako „rizikový“ a ďalších 448 firiem dokonca až do skóringového stupňa „úpadok“.

„Tieto spoločnosti sa vyznačujú negatívnym ratingom, v rámci ktorého vieme predpokladať zlú platobnú schopnosť či následný krach v krátkodobom horizonte,“ hovorí Petra Štěpánová, analytička spoločnosti Bisnode. Zároveň však upozorňuje, že Bratislavský kraj je považovaný za najrizikovejší aj preto, že v ňom sídli najviac podnikateľov.

Vysoký počet rizikových firiem a tých, ktorým hrozí krach, majú však aj Nitriansky (dohromady 3 628 v oboch stupňoch) a Košický kraj (dohromady 3 473 v oboch stupňoch). „Práve v týchto krajoch pôsobí najväčší podiel spoločností so skóringovým stupňom „rizikový“. Firmy zaradené v negatívnych skóringoch sú podľa našich databáz často nespoľahlivými platcami DPH, vo väčšej miere majú virtuálnu adresu alebo sa vyhýbajú plneniu informačných povinností,“ dodáva Petra Štěpánová s tým, že najmenej „problémových“ podnikov sídli v Trenčianskom kraji (dohromady 2 007 v oboch stupňoch).

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 14:35