StoryEditor

Taxikári už nemajú suplovať sanitky

05.02.2019, 23:00
Podnikanie formou živnosti môžu ovplyvniť aj najnovšie zmeny chystané v preprave pacientov. Ministerstvo zdravotníctva totiž plánuje zaviesť nový typ dopravnej zdravotnej služby, ktorá má pomôcť chorým.

Ministerstvo zdravotníctva plánuje zriadiť nový typ ambulancií na cestách. Doterajšia prax podľa jeho hovorkyne Zuzany Eliášovej ukázala, že je potrebné zriadiť ambulanciu dopravnej zdravotnej služby. „Doprava zo zdravotníckych zariadení je v súčasnosti zabezpečená na základe voľnej živnosti. Nová úprava je potrebná aj vo vzťahu k nakladaniu s osobnými údajmi pacientov,“ vraví Eliášová. Ambulancie bude môcť prevádzkovať právnická alebo fyzická osoba. Služba už nebude viazaná živnosťou. „Samozrejme, každý musí splniť zákonné podmienky, napríklad personálne či materiálno-technické zabezpečenie, dispečing a ďalšie,“ vraví Eliášová.


Samotná preprava pacientov bude podľa nej prebiehať tak ako doteraz. „Zariadenie ako poskytovateľ zdravotnej starostlivosti požiada o prepravu pacienta na základe žiadanky. Napríklad, ak je po operácii a potrebuje sa premiestniť do svojho bydliska, dopravná zdravotná služba jeho prevoz zabezpečí.“

Dozor ministerstva
V súčasnosti dopravná služba funguje na báze živnosti a ministerstvo zdravotníctva nemá priamu možnosť ho dozorovať. Ak sa vyskytne problém, situáciu môže skontrolovať len zdravotná poisťovňa, ktorá s dopravnou službou uzatvorila zmluvu. „Poskytovateľ bude mať po novom zákonom stanovené povinnosti. Ak ich poruší, ministerstvo už bude môcť vykonať dozor a ak sa zákonné podmienky nedodržia, bude hroziť sankcia,“ vraví Eliášová.


Rezort zdravotníctva chce dostať na cesty aj nový typ ambulancie záchrannej zdravotnej služby. Je určená na...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku 02 - Modified: 2023-11-30 08:58:52 - Feat.: - Title: Rezort zdravotníctva je pripravený darovať Ukrajine 24 sanitiek 03 - Modified: 2023-11-04 09:30:21 - Feat.: - Title: Taliansky protimonopolný úrad vyzval mestá, aby vydali viac licencií na taxíky 04 - Modified: 2023-09-09 08:00:00 - Feat.: - Title: Zvykneš si cez deň na chvíľu zdriemnuť? Expert tvrdí, že ti to môže pomôcť viesť omnoho energickejší život 05 - Modified: 2023-08-29 09:16:04 - Feat.: - Title: Raj autonómnych automobilov vydržal „až“ deväť dní. Robotaxi zaparkovalo v betóne
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 11:50