StoryEditor

Obchodovanie so zlatom bez výkyvov

30.01.2005, 23:00
Zlato a drahé kovy, s ktorými sa obchoduje na burze v New Yorku, majú za sebou pokojný týždeň. Cena februárového futures kontraktu na zlato nevybočila v minulom týždni z pásma 420 až 430 dolárov za trojskú uncu, čím nadviazala na vývoj od polovice januára.

Zlato a drahé kovy, s ktorými sa obchoduje na burze COMEX v New Yorku, majú za sebou pokojný týždeň. Cena februárového futures kontraktu na zlato nevybočila v minulom týždni z pásma 420 až 430 dolárov za trojskú uncu, čím nadviazala na vývoj od polovice januára.
Pokles ceny žltého kovu sa začal od decembra, keď sa trh prepadol z úrovní blízko 460 dolárov. Hoci sa cena v závere roku zdvihla a atakovala hranicu 450 dolárov za uncu, čiže viac ako 30 gramov, v tomto roku sa zlatu príliš nedarí. Napriek tomu zaznievajú z tábora burzových analytikov správy o tom, že zlato má v tomto roku potenciál na prekonanie 500-dolárovej hranice. Spomínané vysoké ceny zo záveru minulého roku boli 16-ročným maximom na tejto komodite. Zlato sa za túto cenu predávalo naposledy pred 23 rokmi. Dôvody spočívajú v tom, že kapacita juhoafrických zlatých baní bude v tomto roku klesať. Podobný trend naznačuje aj americký dolár, ktorý tým nepriamo ovplyvňuje ceny komodít na svetových burzách. Pri slabom americkom dolári sa ťažba zlata v Južnej Afrike prestáva vyplácať, čo vedie k zatváraniu baní. Zlato pritom v poslednom čase výrazne profitovalo z oslabovania sa americkej meny na svetových devízových trhoch.
Minulý týždeň nepripravil investorom žiadne prekvapenia. Trhy sa naďalej správali podľa situácie na devízových trhoch, hlavne na trhu s eurom a dolárom. V pondelok sa ceny kovov mierne oslabili. Zlato sa otvorilo v pondelok na úrovni 426,9 dolára za trojskú uncu a seansa prebiehala v úzkom obchodnom pásme, ktoré nepresiahlo 1,5 bodu. V utorok investori vyčkávali na čísla o spotrebiteľskej dôvere v USA. Prišli priaznivé výsledky, ktoré potlačili hodnotu dolára na vyššiu úroveň a trh so zlatom zareagoval na zverejnené správy prudkým poklesom. Cena februárového futures kontraktu zlata spadla až na úroveň 421 dolárov, čo bolo minulotýždňovým minimom. V stredu zlato a ostatné drahé kovy korigovali svoje straty z predchádzajúceho dňa, pretože po zverejnení nárastu nemeckého IFO indexu, ktorý naznačil zlepšenie podnikateľskej dôvery v Nemecku, sa posilnilo euro a dolár sa tým oslabil. Vzápätí vzrástla aj cena zlata, ktoré sa tak posilnilo až na úroveň 427,8 dolára. Vo štvrtok investori zaujali vyčkávacie pozície pred zverejnením makroekonomických údajov z USA. Aj po zverejnení čísel ostalo obchodovanie pokojné a seansa prebehla v úzkom pásme 2,5 bodu. Trh sa zatvoril na cene 426,3 dolára za uncu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 16:54