StoryEditor

Ušetriť sa dá aj rozdelením spoločných príjmov

07.02.2019, 23:00
Zdaňovanie zárobkov zo spoločného majetku si môžu manželské páry rôznym spôsobom optimalizovať. Zaváži typ vlastníctva aj rozdelenie príjmov.

Zarobili ste s manželom alebo manželkou v roku 2018 peniaze spoločne? Aj z nich musíte zaplatiť dane. Spôsobov, ako takéto zárobky zdaniť, je však viacero. Niektoré z príjmov si môžu manželia napríklad rozdeliť – kľúčové podľa daňových poradcov je, aby plynuli z bezpodielového spoluvlastníctva.


Rôzne typy zárobkov
Najčastejšie sa ľuďom pod „príjmom manželov“ vybaví prenájom bytu či domu v prípade, že vlastnia spoločnú nehnuteľnosť. Môžu to však byť rôzne príjmy, napríklad výnosy zo spoločného majetku, príjmy z podnikania, honoráre, výhry z lotérií, ale aj z predaja nehnuteľnosti. Podstatné je, že tieto príjmy musia plynúť manželom z ich bezpodielového spoluvlastníctva. To je charakteristické tým, že môže vzniknúť iba medzi manželmi. Do bezpodielového spoluvlastníctva následne patrí všetko, čo je spoločným majetkom a čo nadobudol niektorý z manželov počas trvania manželstva.


Pri poskytnutí bytu do nájmu zákon vyžaduje súhlas oboch manželov. „Ak totiž jeden z manželov s nájmom bytu nesúhlasí a dôjde k uzavretiu nájomnej zmluvy, táto sa považuje za relatívne neplatnú – neplatnosti nájomnej zmluvy sa musí niektorá zo zmluvných strán dovolať najneskôr v lehote troch rokov,“ vysvetľuje Ján Benko z Účtovnej jednotky.


Manželia sa môžu rozhodnúť
Ak nehnuteľnosť nepatrí do bezpodielového spoluvlastníctva manželov, teda na liste vlastníctva je uvedený len jeden z nich, príjem z predaja či prenájmu si deliť nemôžu. Dosiahnutý príjem zdaňuje jeden z manželov ako výlučný vlastník nehnuteľnosti.


Pokiaľ ide o daň z príjmov, naďalej stále platí, že ak je kritérium bezpodielového spoluvlastníctva splnené, manželia sa môžu rozhodnúť, ako si rozdelia spoločný príjem. Buď v rovnakom pomere u každého z nich, alebo v inom ľubovoľnom režime. Dôležité je, že tým istým pomerom si rozdelia aj výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie alebo udržanie týchto príjmov.


Spôsob uplatnenia výdavkov sa oproti minulému roku nemení. „Ak chce prenajímateľ znížiť zdaniteľné príjmy a platiť nižšiu daň z príjmov, musí uplatniť preukázateľné daňové výdavky. Daňová strata z príjmov z prenájmu však uznateľná nie je, v daňovom priznaní si te...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 02 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 03 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 04 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Seriál o pôde a majetku 05 - Modified: 2024-03-19 08:09:30 - Feat.: - Title: Daňová smernica BEFIT má kritikov. Argumentujú suverenitou štátov aj odchodom podnikov z EÚ
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 04:34