StoryEditor

Fico by nebol prvý politik na čele Ústavného súdu

11.02.2019, 23:00
Na čele Ústavného súdu už stáli aj politici. Či bude Robert Fico štvrtým predsedom tejto inštitúcie, ukážu najbližšie týždne.

Výrazne zasiahla do vytvárania krátkej ústavnoprávnej tradície na Slovensku s možným ďalekosiahlym dosahom na ústavné právo u nás. Reč je o poslankyni za Most Irén Sárközy. Tá v ústavnoprávnom výbore nahradila ústavného právnika Petra Kresáka, ktorý sám kandiduje na ústavného sudcu a pre konflikt záujmov sa vzdal členstva vo výbore, ktorý kandidátov hodnotí. Poslankyňa Sárközy totiž prevážila misky váh vo výbore v prospech uznania praxe Roberta Fica. Najdlhšie pôsobiacemu predsedovi vlády v histórii samostatného Slovenska sa tak môže otvoriť cesta na Ústavný súd.


Ambiciózny politik, akým Fico je, sa však v prípade svojho vymenovania prezidentom zrejme neuspokojí s miestom radového sudcu Ústavného súdu. Sárközy tým možno odistila mechanizmus, ktorý povedie k zvoleniu štvrtého predsedu Ústavného súdu.


Prvý predseda (fotka Čiča)
Ústavnému súdu v minulosti už politici šéfovali. Dokonca z troch predsedov, ktorých Ústavný súd mal, až dvaja zastávali najvyššie politické funkcie. Fico by nebol dokonca ani prvý expremiér, ktorý by stál na čele nášho Ústavného súdu.


Jeho prvým riadnym predsedom bol Milan Čič. Ten bol známy svojou angažovanosťou v Komunistickej strane Československa a po páde totality sa z neho stal demokrat. Čič sa hneď po prevrate v roku 1989 stal predsedom vlády, kde ho na tomto poste nahradil Vladimír Mečiar. V roku 1993 sa stal prvým oficiálnym predsedom Ústavného súdu, ktorý viedol až do roku 2000.


Z politiky na súd a späť (fotka Mazáka)
Aj druhý predseda Ústavného súdu si predtým odskočil do politiky. Čiča na tomto poste nahradil ústavný právnik Ján Mazák. Pôsobil medzi rokmi 1998 a 2000 vo funkcii štátneho tajomníka na ministerstve spravodlivosti. Ako dvojka v rezorte justície dohliadal aj na legislatívnu činnosť ako podpredseda Legislatívnej rady vlády. Ako skúsený sudca na začiatku milénia nahradil na poste predsedu Ústavného súdu Čiča. Pod jeho vedením Ústavný súd rozhodoval o mnohých kauzách, ktoré mali významný dosah na formovanie ústavnej tradície. V súčasnosti pôsobí ako poradca prezidenta Andreja Kisku v ústavnoprávnych otázkach.


Spory s predchodcom (fotka Macejkovej)
Zatiaľ posledným predsedom je jediná žena v našom zozname. Končiaca predsedníčka Ivetta Macejková. Tá po svojom pôsobení ako jediná žena na Najvyššom súde prebrala štafetu od predsedu Ústavného súdu po Mazákovi. Ako jediná z predsedov súdu nikdy nebola aktívna v politike a k politickým hrám sa zásadne nevyjadruje. Celá jej kariéra sa odohrávala v súdnej sieni. Pôsobila na všetkých úrovniach slovenského súdnictva. V poslednom čase sa v médiách pretriasal Macejkovej spor s jej predchodcom Jánom Mazákom. Ostro sa ohradila voči jeho komentárom na margo Ústavného súdu. Debata sa vyostrila natoľko, že Macejková povedala o Mazákovi, že sa znižuje k urážlivým výrokom a otvorene do médií klame. Spor medzi predsedami sa ďalej ťahá.

1997 – Prípad Gaulieder
Pod vedením Milana Čiča Ústavný súd rozhodoval o kontroverznej téme poslaneckých mandátov. Poslanec parlamentu za HZDS František Gaulieder sa v roku 1996 pohádal s predsedom hnutia a vted...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-24 13:46:09 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi ústavnosť minuloročnej zmeny zákona o EIA 02 - Modified: 2024-04-24 13:41:42 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi ústavnosť zákona o štátnom rozpočte na tento rok 03 - Modified: 2024-04-17 12:31:12 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi ústavnosť častí zákonov týkajúcich sa manželstva 04 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 05 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 02:35