StoryEditor

Úhrady sa zdaňujú v roku zaplatenia

11.02.2019, 23:11
Zatiaľ je stále čas na rozhodnutie, aké výdavky si môžu podnikatelia zahrnúť do nákladov v plnej výške a kedy je dobré využiť paušálne výdavky.

Odpovedá Ingrid Cicáková, daňová poradkyňa firmy ADEA tax

1. Náklady osobnej potreby
Ktoré základy môže zahrnúť podnikateľ do daňových nákladov v plnej výške?
Ide väčšinou o majetok, ktorý môže mať charakter osobnej potreby, sú to telefóny, automobily, kancelárska technika, fotoaparáty a podobne. Výdavky na obstaranie majetku, jeho technické zhodnotenie, prevádzkovanie, opravy a udržiavanie môžu byť uplatnené do daňových výdavkov vo forme paušálnych výdavkov vo výške 80 percent, ak sa tento majetok využíva aj na súkromné účely, alebo v preukázateľnej výške v závislosti od pomeru používania tohto majetku na zabezpečenie zdaniteľného príjmu.

2. Paušálne výdavky
Kedy sa ešte podnikateľ môže rozhodnúť, že si započíta paušálne výdavky 80 percent?
Daňovník sa môže rozhodnúť, že započíta paušálne výdavky 80 percent, aj v prípade, ak v skutočnosti využíva majetok na súkromné účely v inom pomere, napríklad 60 a 40 percent. Je to, akoby zákon uvažoval o tom, že každý podnikateľ takýto majetok zákonite používa aj na súkromné účely, a podnikateľom stanovil daňový limit 80 percent. Zároveň však dáva podnikateľovi priestor, že ak si je istý, že vie preukázať správcovi dane stopercentné firemné využitie majetku vrátane nákladov na jeho prevádzku, môže zahrnúť do daňových nákladov sto percent. Ako dôkazný prostriedok môže slúžiť napríklad podrobný výpis volaní vyžiadaný od mobilného operátora, interná smernica zamestnávateľa so zákazom používania výpočtovej techniky, prípadne firemného internetu na súkromné účely a podobne.

3. Súkromné veci
A čo ak chce podnikateľ niektoré výdavky zahrnúť z vecí, ktoré mal ako súkromné, ale použil ich aj pre firmu?
V živote podnikateľa sa vyskytnú aj také situácie, že nejaký majetok si kúpi hlavne na súkromný účel, ale vie ho využiť aj pre firmu, hoci v menšej miere. Napríklad fotoaparát – fotka na webovú stránku, bicykel ako dopravný prostriedok, kosačka, kamera, vozík. Pri úvahe, že zákon stavia takéto „spoločné“ výdavky paušálne na 80 percent do daňových, bez toho, aby bolo potrebné preukazovať ich stopercentný súvis s podnikaním, je možné cez tento paragraf mierne optimalizovať. Vždy však musí ísť o výdavok, ktorý sa naozaj, čo len v malej miere použil na podnikanie. Určité špecifikum ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 02 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 03 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 04 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov 05 - Modified: 2024-04-13 05:24:35 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák jazdí v lete na zimných pneumatikách. Expert varuje pred rizikom
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 22:27