StoryEditor

Štát zadotuje staršie i nové domy

Využite aj v tomto roku niekoľkotisícové príspevky štátu na zateplenie, ale aj na novostavby. Novinky by mali platiť od mája.

1. Dotovanie novostavieb
Bude štát od mája podporovať aj výstavbu rodinných domov?
Áno, nový príspevok má za cieľ intenzívnejšie podporovať výstavbu rodinných domov s takmer nulovou potrebou energie. Motivovať má k výstavbe takýchto domov. Zákon, ako aj vykonávacia vyhláška sú momentálne zverejnené na webe, keďže sú v medzirezortnom pripomienkovom konaní, pričom pripomienky môžu vznášať aj bežní občania. Účinnosť oboch predpisov je naplánovaná na 1. máj, odkedy rezort plánuje zverejňovať výzvy s podmienkami.

2. Zateplenie starých domov
Navrhujú sa nejaké zmeny aj v podmienkach zatepľovania starších rodinných domov?
Nová vyhláška upraví podrobnosti niektorých podmienok a tiež podrobnosti, ktoré si vyžiadala doterajšia prax. Upraví podrobnosti žiadosti a povinných príloh, ako aj ich minimálny rozsah pri žiadostiach podaných pred zateplením. Výška príspevku na zateplenie bude závisieť od dosiahnutej hodnoty prechodu tepla cez stavebné konštrukcie a dosiahnutej hodnoty potreby tepla na vykurovanie rodinného domu. Hradiť sa má 40 percent oprávnených a uhradených nákladov, najviac však osemtisíc eur.


3. Okruh žiadateľov
Bude sa nejako meniť aj okruh tých, ktorí budú môcť o príspevok požiadať?
Nie, nebude. Tak ako doteraz, o príspevky môže žiadať fyzická osoba s trvalým pobytom na našom území, ktorá je vlastníkom, prípadne spoluvlastníkom rodinného domu. Podmienkou tiež bude, že je vlastníkom rodinného domu počas celého konania o poskytnutí príspevku. Táto podmienka sa považuje za splnenú aj v prípade prechodu vlastníckeho práva na dedičov.

4. Zmeny v podmienkach
V čom sa ešte majú zmeniť podmienky poskytovania príspevku?
V rámci existujúceho príspevku na zateplenie rodinného domu sa navrhujú okrem zmien vyplývajúcich z praxe aj tieto úpravy. Do oprávnených nákladov na zateplenie rodinného domu bude možné započítať aj náklady na zateplenie a osadenie otvorových konštrukcií do novozhotovovaných stavebných konštrukcií rodinného domu. Napríklad, ak sa spolu s obnovou takzvanej obálky rodinného domu realizuje aj prípadná prístavba. Do oprávnených nákladov môže byť započítaná aj tepelná izolácia tejto prístavby. Tieto novozhotovované konštr...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-02 22:00:00 - Feat.: - Title: Začalo sa to žiarovkami, skončí sa to povinnými veternými elektrárňami na záhrade? 02 - Modified: 2024-03-02 18:15:00 - Feat.: - Title: Štát si za dva mesiace požičal 60 percent celoročného plánu, môže ho prekročiť 03 - Modified: 2024-01-19 15:07:07 - Feat.: - Title: Je ich málo a na záujemcov si môžu dovoliť čakať. Majitelia rodinných domov v Bratislave z cien nezľavňujú 04 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku 05 - Modified: 2023-12-05 12:57:25 - Feat.: - Title: Prezidentka vymenovala do funkcie nových sudcov. Ich rozhodnutia môžu zvýšiť dôveru v štát, tvrdí Čaputová
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 11:52