StoryEditor

Neprimerané obchodné ceny priťahujú daniarov

13.02.2019, 23:00
Daniari čoraz viac kontrolujú ceny medzi podnikateľmi. Predpokladajú, že nejeden z nich to chce finálne využiť na zníženie daní. Ako sa vysporiadať s transferovým oceňovaním v medziach zákona, vysvetľuje Marián Oros z advokátskej kancelárie Puchalla, Slávik & partners.

Transferovým oceňovaním sa nastavujú primerané ceny v obchodných vzťahoch. Ide o to, aby aj biznis medzi prepojenými osobami prebiehal v takom duchu, ako sa realizujú transakcie medzi nezávislými obchodnými partnermi.


Nezávislosť partnerov smeruje k ich vlastnému prospechu, teda dosiahnutiu čo najväčšieho zisku. Naopak, takzvaným závislým osobám nemusí ísť primárne o vlastný hospodársky záujem, majú však spoločný hospodársky cieľ. Preto napríklad presúvajú časť zisku do krajín s výhodnejším daňovým zaťažením, a tak svoj zisk optimalizujú.

Optimalizácia zisku
Podľa súčasného zákona o dani z príjmov patrí do základu dane závislej osoby aj rozdiel, o ktorý sa ceny alebo podmienky v kontrolovaných transakciách líšia od tých, ktoré by sa použili medzi neznámymi či neprepojenými podnikateľmi. Tento rozdiel znižuje základ dane alebo zvyšuje daňovú stratu. Každá závislá, čiže spriaznená osoba musí preukázať pri kontrolovaných prevodoch, akú metódu transferového oceňovania použila. Súčasne je povinná viesť o nej dokumentáciu.

Závislá osoba
Je ňou určitá spriaznená osoba, napríklad blízky príbuzný, ale aj osoba či subjekt, ktoré sú ekonomicky, personálne či inak prepojené, a tiež osoba a subjekt, ktoré patria do jedného celku. Podľa Občianskeho zákonníka je blízkou osobou príbuzný v priamom rade, súrodenec a manžel. Iné osoby v rodinnom alebo v podobnom pomere sa považujú za osoby navzájom blízke vtedy, ak by stratu, ktorú utrpela jedna z nich, druhá odôvodnene pociťovala ako vlastnú ujmu.

Ekonomické a personálne prepojenie
Účasť osoby na majetku, kontrole alebo vedení inej osoby sa chápe ako ekonomické a personálne prepojenie. Rovnako sa chápe...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 02 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 03 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 04 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Seriál o pôde a majetku 05 - Modified: 2024-03-19 08:09:30 - Feat.: - Title: Daňová smernica BEFIT má kritikov. Argumentujú suverenitou štátov aj odchodom podnikov z EÚ
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 14:48