StoryEditor

Na jarnú lyžovačku v zahraničí potrebujete preukaz i komerčnú poistku

15.02.2019, 23:00
Ak sa počas jarných prázdnin chystáte do niektorého z lyžiarskych stredísk v susednom Rakúsku alebo Taliansku, pamätajte na zdravotné poistenie.

Vysnívaný oddych na zasnežených svahoch, ale aj poznávací výlet alebo plánovanú návštevu u príbuzných v zahraničí dokáže doslova za pár minút zmeniť náhoda. Úraz, náhla operácia alebo jednoduché ošetrenie, ktoré potrebujete, lebo sa nečakane ohlásilo vaše chronické ochorenie. To všetko sú situácie, v ktorých vám môže ušetriť výdavky Európsky preukaz zdravotného poistenia.

Pokrytie v Únii

V štátoch Európskej únie, Nórsku, Lichtenštajnsku, vo Švajčiarsku a na Islande majú poistenci VšZP po jeho predložení nárok na potrebnú zdravotnú starostlivosť. Je to taká zdravotná starostlivosť, ktorej poskytnutie sa vzhľadom na aktuálny zdravotný stav poistenca nedá odložiť do ich návratu na Slovensko. Rozsah potrebnej zdravotnej starostlivosti určuje ošetrujúci lekár. Informovala o tom hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Jana Martanová.

V Srbsku, Macedónsku a Čiernej Hore možno na preukaz čerpať neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Tá sa poskytuje pri náhlej zmene zdravotného stavu spojenej s bezprostredným ohrozením života, keď stav, v ktorom sa poistenec nachádzajú, môže vážne ohroziť ich zdravie, spôsobiť im náhlu a neznesiteľnú bolesť alebo náhle zmeny v správaní a konaní, pod vplyvom ktorých by dokázali ohroziť seba alebo svoje okolie.

Cestovať do zahraničia s preukazom sa oplatí

Len v Rakúsku, ktoré patrí medzi najnavštevovanejšie lyžiarske destinácie Slovákov, preukaz v roku 2017 pomohol v 4 500 prípadoch. Takmer 30 percent z nich sa udialo od januára do marca, teda v mesiacoch, keď sú jarné lyžovačky v plnom prúde. Za potrebnú zdravotnú starostlivosť, ktorú vďaka preukazu poistenci v Rakúsku dostali, VšZP v roku 2017 zaplatila približne 3,3 milióna eur.

Preukaz sa zišiel aj poistencom v ďalších štátoch, kde Slováci zvyknú lyžovať. V Taliansku a vo Francúzsku VšZP v roku 2017 uhradila poskytnutú potrebnú zdravotnú starostlivosť za viac ako 440-tisíc eur.

Kedy vám preukaz pomôže

Mali by ste vedieť, že preukaz vás môže „zachrániť“ pred skrátením dovolenky a predčasným návratom na Slovensko. Napríklad pri náhlom zhoršení chronického ochorenia by vám komerčná poisťovňa uhradila iba neodkladnú zdravotnú starostlivosť a následný prevoz na Slovensko.

S preukazom môže poistenec v rámci systému verejného zdravotného poistenia čerpať zdravotnú starostlivosť, ktorú potrebuje na zvládnutie ochorenia, až do skončenia plánovaného pobytu v zahraničí za rovnakých podmienok ako domáci poistenci.

Preukaz má v porovnaní s komerčným poistením aj iné výhody. Nárok na potrebnú zdravotnú starostlivosť nie je napríklad limitovaný maximálnou finančnou čiastkou ani vekom. Ak poistenec nemá preukaz, zdravotná poisťovňa mu na požiadanie môže vystaviť nárokový doklad, tzv. Náhradný certifikát k preukazu a vo výnimočných prípadoch aj spätne.

Napriek tomu VšZP odporúča svojim poistencom, aby pred cestou do zahraničia uzavreli aj komerčné poistenie liečebných nákladov.  

Prečo potrebujete aj komerčnú poistku

Štáty, v ktorých platí preukaz, nemajú rovnaký systém zdravotného poistenia. Vo viacerých z nich je súčasťou systému aj tzv. povinná spoluúčasť, na ktorú si domáci poistenci pravidelne prispievajú.

Keďže z preukazu sú kryté len zdravotné výkony, ktoré sa v danej krajine štandardne uhrádzajú z verejného zdravotného poistenia, poistenci bez komerčnej poistky musia pri čerpaní potrebnej zdravotnej starostlivosti v zahraničí počítať aj s prípadným doplatkom z vlastného vrecka. Preukaz nepokrýva ani náklady na prevoz na Slovensko, asistenčné služby alebo cielené vycestovanie do cudziny za liečbou.

01 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 02 - Modified: 2024-04-16 19:01:34 - Feat.: - Title: Nie len ráno, ale aj večer by ste sa mali držať niekoľkých rituálov: Zistite, ako správne zakončiť deň 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Na toalete trpieť nemusíte. Naučte sa cviky na uvoľnenie a lepšie vyprázdňovanie 04 - Modified: 2024-04-16 11:44:33 - Feat.: - Title: Nepriatelia, ktorí bránia nášmu organizmu v dôležitom hormonálnom tanci 05 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Sú generiká také bezpečné ako originálne lieky? Mnohí nad nimi váhajú, kolujú o nich mýty
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 06:48