StoryEditor

Slováci sa na financovaní domácnosti podieľajú spoločne

15.02.2019, 12:55
Autor:
klukluredred
Peniaze sú dôvodom na nejednu partnerskú hádku. Ženy priznávajú, že ich nositeľmi do domácností sú prevažne muži. Tí sa práve preto dožadujú väčšieho rozhodovacieho práva, ako sa s nimi naloží.

Spoločné účty partnerov žijúcich v jednej domácnosti nie sú bežné. Má ich len štvrtina ľudí a preferuje ich najmä staršia generácia. Priznala sa k nim tretina párov v dôchodkovom veku. Viac ako polovica mužov a žien však uviedla, že má svoj vlastný účet a skôr využívajú možnosť zriadenia disponenta na prácu s ním.

Napriek tomu, že spoločné účty u nás nie sú také populárne, pre domácnosti je typické spoločné hospodárenie s financiami ako aj rozhodovanie, ako s nimi naložiť. Partneri pritom neberú ohľad na to, do akej miery sa podieľajú na zveľaďovaní domáceho rozpočtu.
Spoločné financovanie platí najmä pre väčšie výdavky, ako dovolenka či úverové a sporiace produkty od bankových spoločností. Výnimkou je výber automobilu, prípadne elektroniky, kde majú hlavné slovo muži, ale aj v tomto prípade býva konečné rozhodnutie záležitosťou dvojice.

Takmer tretina žien a jeden z desiatich mužov uviedli, že partner zarába viac. Kým väčšine mužov neprekáža, ak ich polovička prispieva do rodinného rozpočtu významnejšou sumou, ženám nie je jedno, ak partner nosí domov menšiu výplatu. Na základe prieskumov sú muži častejšie označení ako „nositelia peňazí do domu.“ Polovica z mužov si myslí, že ten, kto prináša do domácnosti najviac financií, má aj rozhodujúce slovo v tom, ako sa použijú. Z prieskumov vyplýva, že muž má na konci mesiaca našetrené viac ako žena.

Niekomu sa môže zdať čudné, ak partneri zdieľajú všetko okrem spoločného účtu. Iní považujú za čudné práve to, keď si partneri navzájom kontrolujú každý jeden výdavok, ktorý odchádza zo spoločnej kôpky peňazí. Psychológovia tvrdia, že rozprávať sa o peniazoch je omnoho dôležitejšie, ako mať ich na jednej kope. V rodine nikdy nesmú byť tabu. Na spoločných či oddelených účtoch, nie je nič zvláštne. Oveľa dôležitejšie je, že s peniazmi dokážete nakladať správnym spôsobom.

Výhody spoločného účtu
Výhodou spoločného účtu je ušetrenie nákladov.
Za účet platíte len jeden mesačný poplatok.
Máte prehľad nie len o svojich transakciách, ale aj o transakciách partnera.

Nevýhoda spoločného účtu
Ak chcete vykonať akúkoľvek zmenu na spoločnom účte, je potrebný podpis partnera.

(red, klu)

01 - Modified: 2024-04-24 14:14:11 - Feat.: - Title: Vláda potvrdila ďalšie dve opatrenia, do konca volebného obdobia potrebuje nájsť takmer štyri miliardy eur 02 - Modified: 2024-04-23 06:51:33 - Feat.: - Title: Štát hospodáril nad očakávania. V Únii však stále patríme k hriešnikom, pripísali sme si smutné prvenstvo 03 - Modified: 2024-04-21 21:52:36 - Feat.: - Title: Šéf novej banky pre HN: Do konkurenčného boja na Slovensku chceme vstúpiť už v januári 04 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Slovenské firmy sa otvárajú novinkám, viaceré skúšajú zdieľanie áut 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: S touto apkou budú mať vaše deti financie v malíčku a peknú odmenu na účte k tomu
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 10:48