StoryEditor

Zamestnanosť v USA príjemne prekvapila

08.08.2005, 00:00
Počet pracovných miest v Spojených štátoch v júli stúpol o 207 tisíc. Zároveň ministerstvo revidovalo čísla za jún smerom hore na 166 tis. Miera nezamestnanosti ostala na piatich percentách, pričom pokračuje pokles počtu dlhodobo nezamestnaných. Dobré makroekonomické dáta a očakávania ďalšieho, minimálne 75-bodového postupného sprísňovania menovej politiky (vrátane zajtrajšieho zvýšenia úrokov) by mali doláru pomôcť rásť.

Počet pracovných miest v Spojených štátoch v júli stúpol o 207-tisíc. Zároveň ministerstvo revidovalo čísla za jún smerom hore na 166 tis. Miera nezamestnanosti ostala na piatich percentách, pričom pokračuje pokles počtu dlhodobo nezamestnaných. Avšak najväčším prekvapením podľa analytikov bol rast hodinovej mzdy o 0,4 %, pričom trh očakával rast miezd stabilizovaný na 0,2 % (ročný rast o 2,7 %).
Zároveň pribúda počet dobrovoľne nezamestnaných, ktorí opúšťajú svoje pracovné pozície, aby si našli lepšie platené miesto. Svedčí to o zdravých očakávaniach obyvateľstva a stúpajúcej pravdepodobnosti rastu kúpyschopnosti. Centrálnej banke USA preto ostáva otvorený priestor na ďalšie zvyšovanie úrokov. Tie by v tomto roku mali stúpnuť aspoň na štyri percentá, pričom už zajtra Federálny rezervný systém, ktorý plní funkciu centrálnej banky, asi oznámi zvýšenie základnej sadzby o 25 bázických bodov z 3,25 na 3,5 %. Napriek pozitívnym vyhliadkam americkej ekonomiky, ktorá rastie trikrát rýchlejšie než eurozóna, sa dolár v minulom týždni oslabil. Klesol na najnižšiu hodnotu od 31. mája, keď sa kurz dostal až na 1,24 USD/EUR. Koriguje tak svoje 15-percentné zhodnotenie oproti euru, ktoré začiatkom júla zaknihoval 14-mesačným maximom na hodnote 1,1867 USD/EUR. V korekcii za posledných 5 týždňov zelená bankovka oproti spoločnej európskej mene podľa piatkovej zatváracej ceny stratila 4,4 centa. Dobré makroekonomické dáta a očakávania ďalšieho, minimálne 75-bodového postupného sprísňovania menovej politiky (vrátane zajtrajšieho zvýšenia úrokov), by mali doláru pomôcť rásť. Pri prebiehajúcej korekcii však proti zelenej bankovke hrajú špekulácie v dvoch rovinách.
Tou prvou je vysoké pasívne saldo obchodnej bilancie, pod ktoré sa podpisuje aj rekordne drahá ropa. V minulom týždni stúpla nad hladinu 62 USD za barel (159 litrov), ktorú dokázala prekonať vďaka udalostiam na Blízkom východe. Išlo napríklad o smrť panovníka Saudskej Arábie, ďalej o obavy z geopolitického rizika, ktoré oživili vyhrážky Britom od Ayamna al-Zawahiriho, muža číslo dva teroristickej siete Al Kajdá. Drahá ropa má veľmi negatívne dosahy na obchodnú bilanciu USA. Práve preto budú obchodníci v piatok netrpezlivo vyčkávať na platobnú bilanciu USA za jún.
Druhým dôvodom pre skresanie dlhých dolárových pozícií boli zlepšené ekonomické indikátory v eurozóne. Treba však mať na zreteli, že o zlepšenie nálad v Európe sa postaral predovšetkým pokles kurzu eura a s tým súvisiace zlepšenie hospodárskych vyhliadok exportérov. Obnovený tlak na rast kurzu eura by ich nádeje mohol veľmi rýchlo pochovať.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 13:37