StoryEditor

Nemáme lacnú pracovnú silu. Pomôcť by mala digitalizácia ekonomiky

21.02.2019, 10:46
Autor:
vegveg
Slovensko už takmer vyčerpalo lacnú a dostupnú pracovnú silu a na to, aby sme sa priblížili k úrovni vyspelých krajín, budeme potrebovať nové opatrenia.

Globálna ekonomika spomaľuje a automobilový sektor vykazuje slabšie výsledky, podnikateľské prostredie sa nezlepšuje a v medzinárodnom porovnaní výrazne zaostávame aj vo výsledkoch vzdelávania. Zároveň sa musíme prispôsobiť rastúcej digitalizácii. Súčasné opatrenia vlády nedokážu zabrániť spomaľovaniu ekonomiky. Zhodli sa na tom účastníci diskusného fóra, ktoré zorganizovala Slovenská asociácia podnikových finančníkov.

„Slovensko urobilo v poslednom období veľmi málo štrukturálnych zmien najmä v oblasti školstva,trhu práce, podnikateľského prostredia a efektívnej verejnej správe," myslí si Andrej Révay zo Slovenskej asociácie podnikových finančníkov. „Musíme sa prispôsobiť technickému pokroku a starnutiu populácie. Chýbajú nám kvalitné vysoké školy, čo spôsobuje, že študenti často odchádzajú do zahraničia a máme výrazný únik mozgov.“

Priemyselná revolúcia 4.0 v podobe digitalizácie je kľúčom k zrýchleniu ekonomického rastu. Podniky musia investovať do inovácií, výskumu a štát ich v tom musí podporovať. Je potrebné zvýšiť superodpočty na výskum a vývoj, či výrazne zjednodušiť čerpanie európskych zdrojov. Ďalším krokom je skvalitniť podnikateľské prostredie, napríklad skrátiť dĺžku pojednávaní a náklady na súdne spory a konečne urobiť zásadnú reformu školstva. V zmysle viacerých štúdií, zlepšenie a skvalitnenie štátnej správy môže zvýšiť rast ekonomiky až o pol percenta.

„Namiesto systémových riešení vláda prijíma legislatívne opatrenia, ktoré skôr zhoršujú pozíciu podnikov, pretože zvyšujú administratívu a náklady, za čo vláda v konečnom dôsledku nenesie zodpovednosť. Príkladom je zvyšovanie sadzieb za prácu v noci a vo sviatok, 13. a 14. plat, rekreačné poukazy, či mimoriadne odvody pre reťazce. “ vymenúva Andrej Révaj.

„Výsledkom je," podotýka Peter Goliaš z Ineko, že sme si ako krajina pohoršili v rebríčku Doing Business a aktuálne je Slovensko na 42. priečke. Najhoršie skóre máme vo vybavovaní stavebných povolení, ktoré u nás trvá až 300 dní. Založenie firmy u nás trvá vyše 26 dní, kým napríklad na Novom Zélande to zvládnu za pol dňa.“

Zlepšenie podnikateľského prostredia je možné cez funkčný e-government, ktorého potenciál je u nás obrovský. Ukazujú to aj čísla vo využívaní internetbankingu. Podľa Eurostatu ho u nás v roku 2018 využívalo 50 percent Slovákov. Zatiaľ je však problém v nedostatočnej ponuke a nie v dopyte. V najbližších rokoch môžu našu ekonomiku ohroziť napríklad nezvládnutý Brexit, či ekonomické problémy iných krajín.

01 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Pozitívom cudzincov je nasadenie 03 - Modified: 2024-04-02 09:25:46 - Feat.: - Title: Apple sa chváli vnútornou pamäťou iPhonov. Tie však majú čo doháňať 04 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami 05 - Modified: 2024-03-27 09:32:15 - Feat.: - Title: Podmienky prijatia vysokokvalifikovanej pracovnej sily sa majú zjednodušiť, rozhodla vláda
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 09:54