Výstavba rodinného domu je finančne veľmi náročná. Počas jej realizácie sa môžu vyskytnúť mnohé komplikácie, ktoré ju dokážu značne predražiť od rôznych povolení na zmeny projektu cez riešenie havarijných situácií pri stavbe až po samotnú kolaudáciu, kde je pri nepresnostiach niektorých parametrov potrebné urobiť dodatočné úpravy na konečné schválenie nehnuteľnosti. Všetky tieto veci stoja peniaze, ktoré je nutné mať v rezerve pre prípad akejkoľvek potreby. Výška samotnej rezervy závisí od koncovej ceny domu, náročnosti výstavby aj celého finančného vankúša, ktorý máte k dispozícii na realizáciu projektu. O konkrétnej sume je vždy vhodné poradiť sa najprv s odborníkmi, napríklad s architektom alebo stavbyvedúcim, ktorý projekt pozná do detailov a vie, aké problémy sa môžu vyskytnúť.Pixabay
StoryEditor

Najčastejšie sporíme na dôchodok a na nečakané výdavky

25.02.2019, 15:48
Autor:
red, runred, run
Slováci sú sporiví, ukázal to najnovší prieskum. Objem úspor sa najčastejšie pohybuje vo výške nad mesačným zárobkom, zhruba do sumy trojmesačného príjmu.

Sporivosť je pre Slovákov typická. V prieskume, ktorý si dala urobiť spoločnosť KRUK Česká a Slovenská republika, dve tretiny našincov priznali, že majú úspory. Výrazne pritom prevažujú ľudia bez záväzkov po splatnosti, z ktorých má úspory plných 78 percent. Sporia však aj dlžníci, z ktorých má úspory viac než polovica. O niečo viac sporia muži – tých je až 70 percent, kým žien je „len“ 63 percent. Naopak, takmer vyrovnaný je podiel ľudí s úsporami v rámci všetkých vekových kategórií.

Regióny s najvyšším sporením

Podiel ľudí s úsporami výrazne rastie s úrovňou dosiahnutého vzdelania. Úspory má 77 percent ľudí s vysokoškolským vzdelaním, 69 so stredoškolským s maturitou a 55 so základným vzdelaním. Podľa prieskumu sporia Slováci podobne bez ohľadu na to, v akom veľkom meste žijú, ale o niečo viac sporia v Prešovskom a Žilinskom kraji.
„Pozitívne vnímame fakt, že podľa výsledkov prieskumu zastávajú podobný prístup k sporeniu ľudia vo všetkých vekových kategóriách vrátane tej najnižšej medzi 18 a 24 rokmi. Slováci majú peniaze najčastejšie uložené na sporiacom a bežnom účte v banke, výnimkou nie sú úspory v hotovosti,“ hovorí Jana Žaludová, tlačová hovorkyňa spoločnosti KRUK.

Úspory na nečakané výdavky

Cieľom sporenia je s absolútnou prevahou vytváranie rezervy na nečakané situácie. Tento účel sporenia uvádza ako hlavný hneď 58 percent opýtaných. Nasleduje sporenie na dôchodok (tretina respondentov) a až potom uvádzajú rôzne „spotrebné“ účely sporenia, ako je napríklad rekonštrukcia domu či bytu, nákup auta, domácich spotrebičov alebo odpočinkové a zábavné aktivity.
V priemere najviac Slovákov má úspory vo výške jednomesačného až trojmesačného platu (21 percent respondentov). Nasledujú úspory vo výške troj- až šesťmesačného platu, resp. do výšky svojho ročného príjmu.
„Slováci myslia na budúcnosť a uvedomujú si, že ich môžu postihnúť problémy so zamestnaním či zdravím, rovnako ako napríklad nečakané výdavky za opravu auta. Hlavným zmyslom úspor sú preto práve neplánované výdavky v nečakaných situáciách. Aj druhý hlavný zmysel úspor je orientovaný na budúcnosť, keď ani v dôchodku nechcú Slováci tak veľmi zľaviť zo svojho životného štandardu a víťazí osobná zodpovednosť za vlastnú finančnú situáciu,“ doplňuje Jana Žaludová, tlačová hovorkyňa spoločnosti KRUK.

01 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 02 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov 03 - Modified: 2024-04-11 04:59:56 - Feat.: - Title: Viac ako 80 percent Ukrajincov naďalej verí, že nad Ruskom zvíťazia, ukázal prieskum 04 - Modified: 2024-04-08 09:19:00 - Feat.: - Title: Stráž si svoje výdavky. Ako si chrániť a nastaviť svoje rodinné financie. Ideálne miery rozpočtu 05 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 07:59