Zdroj: Dreamstime
StoryEditor

Podnikatelia, blíži sa Brexit. Finančná správa upozorňuje na riziká

26.02.2019, 08:14
Autor:
vegveg
Európska komisia zintenzívnila informačnú kampaň zameranú na pripravenosť podnikov z krajín EÚ ako reakciu na riziko odchodu Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska bez dohody, takzvaný tvrdý Brexit.

Zmeny sa budú týkať nových kontrol na vonkajších hraniciach EÚ, platnosti licencií, osvedčení a povolení vydaných Spojeným kráľovstvom Veľkej Británie a Severného Írska či nových podmienok pre prenos údajov. Finančná správa preto vyzýva podnikateľské subjekty obchodujúce prevažne v rámci vnútorného trhu EÚ, aby zanalyzovali možné dopady Brexit-u na svoje obchodné aktivity.

Od polovice januára posilnila Finančná správa počet operátorov na infolinke v oblasti colného dohľadu, ako aj v oblasti spotrebných daní. Taktiež neustále aktualizuje informácie určené pre obchodnú verejnosť, teda pre spoločnosti, ktoré obchodujú so Spojeným kráľovstvom Veľkej Británie a Severného Írska a chcú tak robiť aj po dni jeho opustenia EÚ. Rovnako sa informácie týkajú aj fyzických osôb a tovaru, ktorý si napríklad dovezú alebo vyvezú z/do Spojeného kráľovstva ako cestujúci v osobnej batožine, alebo objednajú formou internetového obchodu.

Ak Veľká Británia opustí EÚ bez dohody, colné orgány budú uplatňovať všetky pravidlá a formality súvisiace s obchodom medzi EÚ a tretími krajinami aj pri tovare, ktorý sa dováža z alebo vyváža do Veľkej Británie. Budú sa teda uplatňovať colné formality, podávať colné vyhlásenia, na tovar vstupujúci do EÚ zo Spojeného kráľovstva sa budú uplatňovať clá a podobne. Finančná správa odporúča, aby podnikateľské subjekty, ktoré obchodujú s Veľkou Britániou, alebo prepravujú tovar cez jej územie, spravili tieto kroky:

1. posúdili či majú potrebné technické a ľudské kapacity na zabezpečenie dodržiavania colných postupov a pravidiel,
2. zvážili získanie určitých colných povolení a registrácií, s cieľom uľahčiť svoju obchodnú činnosť, ak je Spojené kráľovstvo súčasťou ich obchodného reťazca. Zaregistrovali podnik na Finančnej správe, aby mohli obchodovať s krajinami mimo EÚ,
3. skontaktovali sa s Finančnou správou prostredníctvom call centra na 048/43 17 222 (voľba 5 - oblasť ciel, voľba 2 - oblasť DPH), mailovej komunikácie dostupnej cez portál, prípadne prostredníctvom chatu, a získali informácie ohľadom ďalších predbežných krokov, ktoré budú musieť podniknúť v závislosti od svojej podnikateľskej činnosti, a ďalšie.

Európska komisia zverejnila príručku o clách pre podniky, ktorá obsahuje kompletný jednoduchý kontrolný zoznam krokov, poskytujúci prehľad o opatreniach, ktoré musia podnikateľské subjekty prijať čo najskôr, aby boli pripravení na Brexit.

01 - Modified: 2024-03-04 14:30:00 - Feat.: - Title: Paušálne verzus skutočné výdavky. Čo sa kedy a komu viac oplatí? 02 - Modified: 2024-02-26 18:00:00 - Feat.: - Title: Chce preraziť na vlastnú päsť. Známy slovenský zbrojár to skúša v Indii inak, ide tam stavať fabriku 03 - Modified: 2024-02-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Štát pomáha začínajúcim a expandujúcim podnikateľom. Ak sa ocitnú v strate, dane si od nich vypýta až neskôr 04 - Modified: 2024-02-28 10:00:00 - Feat.: - Title: Transferové oceňovanie má svoje pravidlá. Čoho sa to týka a ktoré podmienky platia? 05 - Modified: 2024-03-01 10:00:27 - Feat.: - Title: Podnikáte a chcete si uplatniť výdavky? Takýto je postup
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 12:44