StoryEditor

Obsah vecného bremena sa dá zmeniť

27.02.2019, 23:00
S vecným bremenom sa potýka veľa vlastníkov domov, bytov či pozemkov. K najčastejším dôvodom tejto ťarchy patrí doživotné právo bývania alebo prejazd cez pozemok. O detailoch v praxi hovoria odborníci.

Odpovedá Matúš Čechovič, advokátsky koncipient zo spoločnosti Marônek & Partners

1. Darovaný majetok
Mama chce prepísať svoj byt na mňa. Trvá však na tom, že chce na byt zriadiť vecné bremeno, aby mohla v byte ostať až do skonu. Čo to pre mňa ako pre budúcu majiteľku bytu znamená?
Vecné bremeno obmedzuje vlastnícke práva majiteľa určitého pozemku, domu či inej nehnuteľnosti. Vlastník teda musí niečo strpieť, niečoho sa zdržať alebo niečo urobiť v prospech osoby, ktorej z vecného bremena vyplývajú nejaké práva. Inak povedané, vecné bremeno je právny inštitút, ktorý spočíva v tom, že sa ním obmedzujú vlastnícke práva k nehnuteľnostiam v prospech inej fyzickej či právnickej osoby. Ide o vecné právo k cudzej veci a zriadiť ho môžete iba na nehnuteľnú vec, pozemok či stavbu.

2. Spôsoby nadobudnutia
Kedy a akým spôsobom sa vecné bremeno zriaďuje?
Vzniká viacerými spôsobmi. Buď zmluvou, na základe závetu v spojení s výsledkom dedičského konania, schválenou dohodou dedičov rozhodnutím príslušného orgánu, napríklad súdu, alebo zo zákona. Vecné bremeno možno nadobudnúť aj vydržaním. V prevažnej miere však vznikajú zmluvou. Podľa zákona o energetike môže vzniknúť aj vecné bremeno z takého dôvodu, že máte na pozemku elektrovody, produktovody alebo dátovody.


3. Zápis v katastri
Kto môže zriadiť v rôznych situáciách vecné bremeno? Môže to byť vždy len majiteľ danej nehnuteľnosti?
V prípade zmluvy môže zriadiť vecné bremeno vlastník, v prípade závetu zase poručiteľ. V prípade dohody dedičov zriaďujú vecné bremeno oni. Bremeno môže zriadiť aj súd rozhodnutím, ak nemožno cieľ, ktorý sa tým sleduje, dosiahnuť inak. Bremená zo zákona existujú aj vtedy, keď nie sú zapísané v katastri. Ich zápis v katastri má iba informatívny charakter a oproti ostatným vecným bremenám sa do katastra nezapisujú vkladom ani záznamom.


4. Osoba bremenom
Od starých rodičov som dostal dom, v ktorom ešte stále žije moja babka. Tá v ňom má právo dožitia. Môžem zmeniť obsah tohto vecného bremena, ak by som chcel zrušiť ťarchu na dome?
Vecné bremeno znie buď...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 02 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov 03 - Modified: 2024-04-13 05:24:35 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák jazdí v lete na zimných pneumatikách. Expert varuje pred rizikom 04 - Modified: 2024-04-02 10:49:57 - Feat.: - Title: Zlozvyky a časté chyby vodičov: Toto s automatickou prevodovkou radšej nerobte 05 - Modified: 2024-03-22 13:10:00 - Feat.: - Title: Prezúvanie zvládnete aj sami. Ako predĺžite životnosť pneumatík a kedy ich už vyhodiť?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 10:09