StoryEditor

Tri percentá z vašich daní pomôžu organizáciám

28.02.2019, 09:24
Autor:
kluklu
Každý rok môžete poukázať podiel zo zaplatenej dane organizácii, ktorej vaše financie pomôžu na efektívnejšie a lepšie fungovanie. Ako tri percentá pomáhajú v praxi, sme sa spýtali Zuzany Ambro, výkonnej riaditeľky organizácie Červený nos.

Ako dlho sa Červený nos uchádza o možnosť získať príspevok z podielu zaplatenej dane?

Na zozname uchádzačov sme od roku 2006.

Aké podmienky musíte splniť, aby ste sa dostali do zoznamu darcov?

Každoročne do 15. decembra musíme podať registráciu u notára, aby sme sa dostali do zoznamu darcov a spĺňali stanovené podmienky. Keď organizácia získala v jednom roku z dvoch percent 3320 eur a viac, je povinná do 16 mesiacov odo dna zverejnenia daňovým riaditeľstvom uviesť presný účel v Obchodnom vestníku Naša organizácia patrí medzi ne. Doteraz sa nám nestalo, že by sme sa na tento zoznam nedostali.

Počuli ste o nejakom uchádzačovi, ktorý sa do tohto zoznamu nedostal?

Áno. Počas svojej praxe som sa stretla s prípadom, že dlhoročne pôsobiaca nezisková organizácia sa na zozname neumiestnila.

Koľko finančných prostriedkov sa vám doteraz podarilo získať vďaka darovaným percentám z dane?

Výsledky sú z roka na rok lepšie. Vlani to bola suma 280-tisíc eur. Samých nás milo prekvapilo, koľko peňazí nám prišlo.

O koľko to bolo viac než rok predtým – mohli by ste to porovnať?

V roku 2017 to bolo „len“ 215-tisíc eur a rok na to už 280-tisíc. Ako som povedala, takýto skok bol pre nás skutočne veľkým prekvapením.

Na aké účely tieto prostriedky využívate?

Využívame ich na všetko, čo je potrebné na plynulý chod a naplnenie účelu nášho združenia. Príspevky využívame najmä v súvislosti s prácou našich zdravotných klaunov. Snažíme sa vylepšovať kvalifikáciu dobrovoľníkov. Nakupujeme napríklad hračky pre deti a rekvizity do nemocníc, ktoré klauni navštevujú. Z finančných prostriedkov manažujeme návštevy detských pacientov.

Červený nos patrí medzi organizácie s náplňou, ktorá môže byť vo všeobecnosti vhodná pre dobrovoľných aktivistov. Majú dobrovoľníci záujem o pôsobenie vo vašich radoch?

Áno a teší nás, že dobrovoľníci chcú našej organizácií pomáhať. Odzrkadľuje to fakt, že naša práca má naozaj zmysel.

Koľkých dobrovoľníkov ste už mali?

Naposledy ich u nás bolo štrnásť. Veľa z nich našej organizácií vypomáha na pravidelnej báze. Odpracovali u nás rôzne počty hodín.

01 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 02 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 03 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 04 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Seriál o pôde a majetku 05 - Modified: 2024-03-19 08:09:30 - Feat.: - Title: Daňová smernica BEFIT má kritikov. Argumentujú suverenitou štátov aj odchodom podnikov z EÚ
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 04:42