StoryEditor

Pri objednaní diela spíšte licenčnú listinu

11.03.2019, 12:05
Poznáte rozdiel medzi licenčnou zmluvou a listinou o vytvorení diela na objednávku? Ak totiž chcete dielo ďalej predávať, v takom prípade musíte nielen uzavrieť autorskú zmluvu, ale mať aj licenciu od autora. Ak pri tom postupovať vysvetľuje Martin Fajnor z portálu onlinezmluvy.sk

1. Čo musí urobiť objednávateľ, aby mohol vytvorené autorské dielo aj používať?
Pokiaľ autor vytvoril určité dielo na objednávku na základe zmluvy o dielo, môže objednávateľ toto dielo použiť len na účel vyplývajúci zo zmluvy. Ak si napríklad objednávateľ objedná obraz, môže si ho vystaviť u seba doma ako dekoráciu.

Na takéto použitie diela nemusí objednávateľ s autorom uzatvoriť licenčnú zmluvu. Účelom vytvorenia výtvarného diela je totiž nepochybne iba jeho použitie na estetické a dekoračné účely. 

2. Aké podmienky musia byť splnené, ak chce objednávateľ použiť dielo aj na iný účel, ako len pre vlastnú potrebu?
Môže tak urobiť len na základe uzatvorenia licenčnej zmluvy s autorom. Znamená to, že objednávateľ musí s autorom uzatvoriť okrem zmluvy o dielo na objednávku aj licenčnú zmluvu.

Ňou môže autor objednávateľovi alebo inému nadobúdateľovi udeliť súhlas na to, aby sa jeho diela použilo aj na iný účel, nielen na ten, ktorý vyplýva zo zmluvy o dielo. V prípade spomenutého výtvarného diela sa napríklad autor s objednávateľom môžu v licenčnej zmluve dohodnúť, že objednávateľ môže dielo použiť aj komerčne.

Príkladom je reklama na určitý produkt alebo službu. Dokonca sa môžu obe strany dohodnúť, že objednávateľ smie výtvarné dielo ďalej upravovať a meniť tak jeho pôvodný vzhľad. 

3. Aké sú podstatné náležitosti licenčnej zmluvy?
Licenčná zmluva musí obsahovať identifikáciu zmluvných strán, teda autora a nadobúdateľa licencie. V prípade spojenia zmluvy o dielo na objednávku a licenčnej zmluvy do jednej, však nie je potrebné zmluvné strany identifikovať osobitne pre každú zmluvu a postačuje iba jedna identifikácia zmluvných strán pre obe zmluvy. 

Podstatou licenčnej zmluvy je to, že autor udeľuje určitej osobe súhlas na použitie svojho diela. Licenčná zmluva tak musí obsahovať jednoznačný súhlas autora s použitím dohodnutého diela. V zmluve teda nesmie chýbať jasné určenie diela, na ktoré sa licencia poskytuje.

4. Okrem podstatných faktov, ako sú zúčastnené strany a predmet, musí autorská licenčná zmluva obsahovať aj ďalšie náležitosti. Ktoré? ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-11 13:30:00 - Feat.: - Title: Zistili ste po kúpe nehnuteľnosti jej poškodenie? Na zistenie vád na byte alebo dome má vplyv viacero vecí 02 - Modified: 2024-03-28 10:04:30 - Feat.: - Title: Slováci uspeli, nastupuje Čína. Firma kúpila exkluzívne práva na lietajúce auto AirCar 03 - Modified: 2024-02-01 15:17:42 - Feat.: - Title: Piesne od Taylor Swiftovej, Drakea alebo Adele do svojich videí na TikToku už nepridáte. Vypršala mu licencia 04 - Modified: 2023-11-01 08:00:00 - Feat.: - Title: FNC reaguje na Cvernov dohodnutý zápas: Alexovi zahatala cestu zmluva, hrozí mu pokuta 05 - Modified: 2023-11-22 10:00:00 - Feat.: - Title: Prenajímate byt? Na toto si treba dávať pozor
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 13:25