StoryEditor

stredoeurópske akciové trhy

12.11.2006, 23:00

Výsledková sezóna sa rozbehla v plnom prúde a spolu s voľbami v USA boli zdrojom vysokej aktivity investorov v tomto týždni. Výborne si viedol petrochemický sektor, ktorý pozitívne ovplyvňovala stúpajúca cena ropy. Prevažná väčšina spoločnosti ohlasuje výsledky nad konsenzuálnym odhadom trhu, čo má pozitívny vplyv na pohyb celého trhu.
V Česku vo štvrtok ohlasovali výsledky hneď tri spadové emisie. Investorov sklamala Komerční Banka (-3,8%), ktorej výsledky dopadli mierne za očakávaniami trhu. Sklamal čistý zisk, ovplyvnený zvýšením opravných položiek na úvery v hodnote 160 mil. Kč. Takéto navŕšenie môže signalizovať nižšiu kvalitu úverov v portfóliu banky. Výsledky Unipetrolu (+0,5 %) boli v súlade s očakávaniami investorov. Vývoj rafinérskej marže bol solídny, no vyššie daňové zaťaženie spoločnosti zabrzdilo možnosť k vyššiemu zisku. Prekvapujúco dobré výsledky oznámila spoločnosť CME, ktorá vďaka výsledkom Markízy zlepšila hospodárenie a dostala sa po stratovom kvartáli do zisku. Napriek tomu, v tomto prípade platilo pravidlo "buy the rumour, sell the news". V Česku akcia najprv vyletela prudko hore, no veľké predaje v USA zrazili akcie do 3,5-percentnej straty.
Opäť sa posilňoval Bioton, ktorý sa za posledné štyri týždne zhodnotil už o 38 %. V piatok vydali analytici BZ WBK odporúčanie na kúpu s cieľovou cenou 3,8 PLN, čo predstavuje ďalší, vyše 20-percentný priestor na rast akcie. V závere tohto týždňa očakávame hospodárske výsledky, čo zrejme bude mať významný vplyv na najbližšie obchodovanie. KGHM sklamalo ziskom na spodnej úrovni odhadu a spolu s výhľadom o slabom štvrtom kvartáli sa akcie oslabili na 103 PLN. PKN Orlen (+6,5 %) reportoval vynikajúce výsledky, ktoré prekonali očakávania trhu o 53 %! Analytici seriózne podcenili dvojmesačné oneskorenie cien nafty a ziskovosť prevádzok Optima v Nemecku.
Maďarská burza zažila po dlhom čase boom. Výsledky Magyar Telekomu a Richter dopadli dobre a investori sa tak naladili na priaznivé výsledky aj v prípade najväčších hráčov OTP a MOL. Všetky spomínané tituly pridali vyše 5 % a pomohli tak indexu BUX prekonať technickú rezistenciu na úrovni 23000.
Tento týždeň budú ohlasovať výsledky ČEZ, PGNiG, GTC, Pekao, OTP, MOL a spomínaný Bioton. Očakávame preto ďalší aktívny týždeň s vysokým objemom obchodovania a mierne zvýšenou volatilitou, ktorá láka najmä špekulatívnych investorov hľadajúcich krátkodobý zisk.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 22:12