Archív Volis Academy
StoryEditor

Hodnota jazykových schopností rastie. Angličtina je pre kariéru dôležitá

14.03.2019, 23:01
Autor:
(msa)(msa)
Anglický jazyk je v súčasnosti dôležitejší ako bol kedykoľvek predtým. Používa sa nielen vo všetkých oblastiach medzinárodného obchodu a služieb, ale je aj najefektívnejším prostriedkom zdieľania nápadov.

Angličtina je v globalizovanom svete potrebná pre čoraz viac interakcií. Hodnota jazykových schopností rastie a náklady na „nehovorenie“ po anglicky sa zvyšujú. Pre firmy je angličtina kľúčom k udržaniu si konkurencieschopnosti a podpory inovácie na medzinárodnom trhu. Tento jazyk je omnoho viac ako v minulosti oddelený od konkrétnej kultúry. Menej ako štvrtina anglicky hovoriacich ľudí na celom svete sú tzv. „rodení“ a tento podiel bude naďalej klesať, keďže sa čoraz viac ľudí učí angličtinu ako druhý jazyk. Odborníci už teraz odhadujú, že väčšina svetovej populácie hovorí dvoma alebo viacerými jazykmi.

Svet zdieľaných znalostí

Skvelý nápad zostáva stále skvelý, či už je vysvetlený v arabčine, svahilčine, angličtine alebo v akomkoľvek inom jazyku. Bohužiaľ, oveľa menej ľudí sa s ním oboznámi, ak nie je zdieľaný práve v angličtine. V súčasnosti sú najvplyvnejšie platformy na zdieľanie nápadov - od akademických časopisov až po TED Talks - v anglickom jazyku. Vedci a inžinieri si nemôžu dovoliť ignorovať globálnu inováciu z dôvodu jazykových bariér. Odborníci vo všetkých oblastiach majú prospech z prístupu k najlepšej medzinárodnej praxi. Od účtovníkov až po generálnych riaditeľov, tí, ktorí hovoria po anglicky, majú k dispozícií viac poznatkov z celého sveta.

Výskumníci potrebujú angličtinu, aby zdieľali svoje zistenia a získali prístup k práci medzinárodných kolegov. Všetkých 100 najvýznamnejších vedeckých časopisov na svete - zoradených podľa časopisu SCImago Journal Rank - publikuje svoje články v angličtine. Navyše existuje silná súvislosť medzi úrovňou znalostí v oblasti angličtiny v danej krajine a počtom článkov, ktoré sú publikované, vo vedeckých a technických časopisoch na jeden milión ľudí. Vedci, ktorí publikujú v angličtine, majú väčšiu istotu, že ich články budú citované na medzinárodnej úrovni než tí, ktorí publikujú v iných jazykoch. Keďže nápady sa rozvíjajú keď sú zdieľané, zvýšená integrácia do globálnej vedeckej komunity prináša viac inovácií.

Firemné vzdelávanie

Dôležitosť jazykových znalostí pracovníkov si uvedomujú aj zamestnávatelia u nás. „Firmy ponúkajú možnosť učiť sa cudzí jazyk v rámci pracovnej doby, aby zamestnanci napredovali vo svojej profesionálnej oblasti,“ potvrdzuje aj Peter Lisý, konateľ VOLIS Academy.

Jazyková škola v Bratislave zabezpečuje vzdelávanie pre zamestnacov priamo na pracoviskách spoločnosti, ktoré jazykové vzdelávanie poskytujú svojim zamestnancom nielen ako benefit. Dôvodom je podľa neho, že zamestnanci čoraz častejšie potrebujú cudzie jazyky pre výkon svojej práce.

Podľa prieskumov majú manažéri lepšie znalosti v angličtine ako vedúci alebo zamestnanci. Toto zistenie platí vo veľkej väčšine odvetví a krajín. Manažéri komunikujú so svojimi kolegami a klientmi v zahraničí častejšie než mladí zamestnanci, takže získajú viac praxe v hovorení po anglicky. Anglické zručnosti sú taktiež výhodou a tí, ktorí ich majú, sú často presadzovaní na riadiace pozície.

„Aj dospelí sa môžu zlepšiť v angličtine alebo iných jazykoch, aby ich pracovná kariéra mohla napredovať. Firemné kurzy pre zamestnancov môžu byť všeobecné alebo špecializované a teda ich vieme maximálne prispôsobiť pracovným potrebám zamestnancov,“ tvrdí Peter Lisý. „Ak sa chcete ako dospelí efektívne učiť cudzí jazyk, musíte byť nie len motivovaní, ale aj nadšení, musíte naozaj veľmi chcieť. Jazyk sa musí stať vašim hobby, musíte ním žiť nonstop,“ zdôrazňuje odborník z VOLIS Academy, ktorá organizuje jazykové kurzy v Bratislave už viac ako desať rokov.

Tam, kde existujú silné ekonomické stimuly učiť sa angličtinu, profesionáli investujú čas a peniaze do zlepšovania svojej angličtiny a stávajú sa viac zdatnými ako študenti. Najväčším problémom dospelých je podľa Petra Lisého nedostatok času. „Firemné vzdelávanie je z tohto pohľadu výhodné v tom, že sa vyučuje priamo na pracovisku a ľudia šetria čas na dochádzanie na kurz. Najlepšie je učiť sa jazyk ráno, pred začiatkom pracovnej doby, vtedy sú študenti ešte čerství, nerozptyľujú ich pracovné problémy.“ Firmám vie VOLIS Academy pripraviť jazykové kurzy rôzneho zamerania, či už je to business english, english for marketing and advertising, presentations in english, a podobne. Okrem anglického jazyka zabezpečuje aj kurzy nemčiny v Bratislave a výučbu ďalších svetových jazykov.

Moderné metódy

Vyučovanie je možné v dvoch formách: štandardnou alebo priamou Callanovou metódou. Tú možno považovať za je najefektívnejšiu metódu na výučbu anglického jazyka. Študent sa učí prostredníctvom odpovedí na otázky lektora – takto si prirodzene a efektívne osvojuje novú slovnú zásobu a gramatiku. Súčasťou metódy je časté opakovanie prebratej látky, vďaka ktorému je potrebné minimum domácej prípravy.

Intenzita kurzu je určená podľa potrieb klienta - ideálne 2 x týždenne, štandardne 2x60 minút, alebo 4x50 minút za týždeň. Okrem toho ponúka VOLIS Academy aj výučbu cez Skype. Vďaka modernej technike a vyškoleným lektorom ide o plnohodnotnú náhradu osobnej výučby. Medzi výhody určite patrí časová flexibilita, možnosť pripojiť sa z domu a najmä možnosť zaradiť do jednej skupiny zamestnancov z rôznych pobočiek firmy, či už v jednom meste alebo kdekoľvek na svete. Intenzita kurzu v štandardnej forme výučby je 2 x 60 minút za týždeň.

Firemné vzdelávanie okrem kvalitného vyučovacieho procesu zabezpečuje celkový systém starostlivosti, ktorý spočíva v úvodnej konzultácii a vypracovaní návrhu vzdelávania na mieru. Ukážková hodina výučby je zdarma. Nasleduje vstupný jazykový audit pre každého zamestnanca a stanovenie učebného plánu pre jednotlivé skupiny. V rámci firemného kurzu sa uskutočňuje pravidelný monitoring vedomostí a priebežné písomné hodnotenie progresu zamestnancov. Sleduje sa aj dochádzka na kurzy. „Máte ako firma pod kontrolou svojich zamestnancov, viete či sa zúčastňujú hodiny, alebo ako často absentujú. Môžete si voliť lektora, po každej hodine hodnotíte svoju spokojnosť, stačí keď za 5 sekúnd vyplníte v smartfóne dotazník spokojnosti, ktorý vám príde do emailu po hodine. Meriame pokrok, ktorý počas celého obdobia ľudia dosahujú,“ dodáva Peter Lisý.

Jazykové kurzy angličtiny so špecializovaným zameraním:

business english
networking in english
email in english
english for marketing and advertising
telephone english
presentations in english
english for negotiating
HR english

Ďalšie informácie nájdete na: www.volis.sk.

01 - Modified: 2024-03-14 12:34:11 - Feat.: - Title: Dohovoríte sa po anglicky, ale čo vaša gramatika? Otestujte sa, či poznáte správne odpovede na maturitné otázky 02 - Modified: 2024-02-14 09:45:46 - Feat.: - Title: Hanba ako delo. Šimkovičovej angličtine v Abú Zabí rozumel málokto. Pridala sa k dlhému zástupu našich „anglicky“ hovoriacich politikov 03 - Modified: 2023-12-04 13:36:32 - Feat.: - Title: Anglickým slovom roka sa stal hovorový výraz "rizz" 04 - Modified: 2023-10-12 09:06:02 - Feat.: - Title: Rýchly KVÍZ z angličtiny: Tieto slovíčka majú poznať už štvrtáci! Ovládate ich? 05 - Modified: 2023-02-26 11:00:00 - Feat.: - Title: Jazykové kurzy absolvovali stovky zdravotníkov z Ukrajiny
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 15:24