StoryEditor

Nemáte peniaze na úhradu dane? Odložte si daňové priznanie

24.03.2019, 17:00
Autor:
vegveg
Spomenuli ste si na daň až teraz alebo nemáte peniaze na jej úhradu? Potrebujete viac času na prípravu priznania? Okrem toho, že v ňom využijete nezdaniteľné sumy, bonusy či odrátanie príspevku na kúpele, vám asi najviac pomôže priznanie si o pár mesiacov posunúť. Návod, ako na to, si prečítajte v pondelok 25. 3. 2019 v Hospodárskych novinách.

Živnostníci majú už len týždeň na to, aby riadne vyplnili a podali daňové priznanie. Každý, kto sa mu zatiaľ nestihol povenovať, by sa mal v týchto dňoch buď zmobilizovať sám, alebo vyhľadať odbornú pomoc. Napríklad, ak patríte medzi takzvaných paušálnych daňovníkov, ešte než prídete za účtovníčkou, pripravte si aspoň doklady vopred. Majte tiež kompletne spočítané svoje príjmy za príslušný rok – ako však upozorňujú účtovníci – nie podľa vystavených faktúr, ale treba zistiť svoj skutočný príjem podľa výpisov. Veľakrát sa totiž stane, že si živnostník spočíta príjem podľa vystavených faktúr, no reálny stav je iný. Napríklad preto, že decembrovú faktúru dostane takmer s istotou až v januári. To isté sa týka výdavkov a platieb do fondov Sociálnej a zdravotnej poisťovne. V sumáre to znamená, že treba ovládať, aký je reálny stav za príslušný rok od 1. 1. do 31. 12. a pripraviť sa na to.

Ak ste však svoju administratívu zanedbali, prípadne momentálne nemáte peniaze na zaplatenie dane, úplne najlepším riešením, ako na to, je priznanie si posunúť. Oznámenie o posunutí lehoty  však musíte stihnúť do prvého apríla, kedy je posledný termín na podanie priznania.

Pre koho je odklad výhodný? Oplatí sa každému, kto očakáva daň v istej výške, ktorú musí v termíne daňového priznania uhradiť. „S odkladom priznania sa totiž posúva aj splatnosť dane,“ vyratúva Miroslav Marcinčin zo Slovenskej komory daňových poradcov. „Oplatí sa to tiež živnostníkom, ktorí prekročili prah príjmov na platenie sociálnych odvodov. U nich to bude mať ten efekt, že si posunú povinnosť platiť odvody do Sociálnej poisťovne na neskôr. Rovnako to má význam pre tých, ktorí platili odvody na základe minuloročného príjmu a teraz mali vyššie príjmy, čo znamená aj vyššie nové predpísané odvody. S odkladom priznania ich Sociálna poisťovňa predpíše neskôr.“

Viac sa dozviete v pondelok 25.3. 2019 v Hospodárskych novinách.

01 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 02 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 03 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Seriál o pôde a majetku 04 - Modified: 2024-03-19 08:09:30 - Feat.: - Title: Daňová smernica BEFIT má kritikov. Argumentujú suverenitou štátov aj odchodom podnikov z EÚ 05 - Modified: 2024-03-15 13:32:39 - Feat.: - Title: Minister ide po krku núteným živnostníkom, hrozí pokutami. Tieto opatrenia vítať nebudú, varuje Mihál
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 23:35