StoryEditor

Korupčný lekár? Obráťte sa na políciu

25.03.2019, 23:00
Ak si od vás zdravotnícky pracovník pýta úplatok, obráťte sa na protikorupčnú linku zavedenú v nemocniciach práve na tieto prípady. Cez ňu sa môžete e-mailom obrátiť priamo na vedenie nemocnice. E-maily zaviedlo ministerstvo zdravotníctva preto, lebo pacienti oznamujú korupciu skôr písomne než telefonicky.

Ak si lekár pýta úplatok alebo sa vyhráža odmietnutím alebo posunutím operácie, obráťte sa na protikorupčnú linku alebo na políciu.
Pacienti alebo ich blízki sa pri blížiacom sa termíne operácie dostávajú pod čoraz väčší tlak. Neraz ide o život im alebo členom rodiny, na ktorých im záleží. Pacienti často nevedia, čo im je, aká je ich presná diagnóza a aké zdravotné následky im hrozia. Keď do tohto stresujúceho prostredia príde ešte aj korupcia, situácia sa ešte zhoršuje. Prinášame prípady podplácania v zdravotníctve, ktorých svedkami môžete byť aj vy, a to spolu s odpoveďami, ako ich riešiť.


Korupciu ohláste
Odpoveď na otázku, čo robiť, ak sa dostanete do situácie, keď lekár podmieňuje prijatie na operáciu úplatkom, je čisto podľa zákona úplne jednoduchá – pokus o korupčné správanie je potrebné ihneď nahlásiť. „K takémuto postupu nás pod hrozbou trestu vedie aj Trestný zákon, ktorý hovorí, že ak neprekazím trestný čin korupcie, tak sa dokonca sám dopúšťam trestného činu,“ vysvetľuje advokát Ivan Humeník z advokátskej kancelárie h&h PARTNERS. Na prekazenie trestného činu korupcie stačí žiadosť o úplatok nahlásiť na polícii. Ak korupciu neoznámite, vtedy riskujete trestný čin. Nemocnice bývajú vybavené aj protikorupčnou linkou. Na nich možno úplatky, ktorými lekári podmieňujú zákroky, nahlásiť.

„Realita je omnoho zložitejšia a naplnenie požiadaviek zákona je výrazne ovplyvnené konkrétnou situáciou, v ktorej sa pacient nachádza, vážnosťou jeho diagnózy, obavou o život a strachom z toho, že ,nabonzovaním‘ ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 13:39:30 - Feat.: - Title: Ficova vláda má nový problém. Brusel sa vybral opačným smerom 02 - Modified: 2024-04-14 09:00:00 - Feat.: - Title: Jeden z najväčších bankových podvodov ju bude stáť život. Za zmiznutie dvanástich miliárd eur dostala Vietnamka trest smrti 03 - Modified: 2024-03-28 15:02:32 - Feat.: - Title: Štátne zákazky budú podľa PS lahšie skorumpovateľné. Verejné obstarávanie nebude vždy povinné 04 - Modified: 2024-03-27 11:20:52 - Feat.: - Title: USA chcú skonfiškovať luxusné byty mongolského expremiéra získané vďaka korupcii 05 - Modified: 2024-03-18 22:00:53 - Feat.: - Title: USA neudelia víza kandidátovi na prezidenta Severného Macedónska pre korupciu
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 07:09