StoryEditor

O kúpele môžete žiadať každý rok

Nech už ide o ochorenia pohybového aparátu, astmu alebo rôzne poúrazové stavy, kúpele sú bezpochyby prostriedkom, ktorý môže tieto problémy vyriešiť alebo ich aspoň zmierniť. Kedy a za akých podmienok vám na ne môže prispieť štát, vysvetľujú odborníci.

Odpovedá Matej Štepianský zo zdravotnej poisťovne Dôvera

1. Úhrada od poisťovne
Ako často má nárok pacient na uhradenie liečby z verejného zdravotného poistenia a ako dlho sa na diagnózu musí liečiť, aby mu poisťovňa pobyt uhradila?
To, či má osoba nárok na kúpeľnú liečbu, závisí od indikačnej skupiny ochorenia. Pri niektorých indikačných skupinách je periodicita raz za rok, pri iných pre zmenu len raz za dva roky.
Predpis kúpeľnej liečby môže vykonať všeobecný lekár alebo špecialista. Návrh sa vypisuje na základe nálezu špecialistu, ktorý musí byť súčasťou kúpeľného návrhu. Kúpeľná liečba nie je možná, ak pacient trpí prenosnou infekčnou chorobou alebo akoukoľvek chorobou v akútnom štádiu a tiež ak je závislý od alkoholu alebo iných návykových látok. Do kúpeľov nemôže pacient s inkontinenciou, tehotné ženy a pri niektorých diagnózach môže byť problémom aj fajčenie.

2. Delenie diagnóz
Vzhľadom na môj zdravotný stav by bolo potrebné, aby som absolvoval kúpeľnú liečbu. Kedy mám nárok na jej kompletnú a kedy na čiastočnú úhradu z verejného poistenia?
Rozdelenie diagnóz do skupín A alebo B určuje indikačný zoznam. V skupine A je z verejného zdravotného poistenia hradená zdravotná starostlivosť, ubytovanie a strava. V skupine B je hradená len zdravotná starostlivosť, pričom ubytovanie a stravu hradí poistenec sám. Pacientom z kategórie B hradí poisťovňa zdravotnú starostlivosť. Keďže takýto poistenec si hradí stravovanie a ubytovanie z vlastných peňazí, môže si ju aj sám vybrať. S pobytom v kúpeľoch môžu byť spojené aj ďalšie poplatky, ktoré závisia od toho, čo navyše si pacient ešte vyberie.

3. Maximálna suma
Zaplatím za kúpele, ktoré mi hradí zdravotná poisťovňa, niečo navyše, ak by som chcel v rámci ubytovania izbu, v ktorej by som bol sám?
Štandardné ubytovanie predstavuje minimálne dvojlôžkovú izbu so sociálnym zariadením umiestneným mimo izby. Podľa zákona si môžu kúpele za takéto ubytovanie na jeden deň pýtať maximálne 7,30 eura v hlavnej sezóne, čiže v druhom a treťom štvrťroku. Mimo sezóny si môžu vyžiadať maximálne 4,98 eura za jeden deň. To hovoríme o prvom a štvrtom štvrťroku. Takýchto štandardných izieb je však málo. Pret...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-02 10:49:57 - Feat.: - Title: Zlozvyky a časté chyby vodičov: Toto s automatickou prevodovkou radšej nerobte 02 - Modified: 2024-03-22 13:10:00 - Feat.: - Title: Prezúvanie zvládnete aj sami. Ako predĺžite životnosť pneumatík a kedy ich už vyhodiť? 03 - Modified: 2024-03-29 07:00:00 - Feat.: - Title: Wellness v prírode: Na týchto miestach si ho užijete celoročne a zdarma 04 - Modified: 2024-03-21 10:05:00 - Feat.: - Title: Jarná príprava auta: Čo skontrolovať po zime? Na tieto veci si dajte veľký pozor 05 - Modified: 2024-03-19 11:40:23 - Feat.: - Title: Kto predpisuje kúpeľnú liečbu, koľko stojí a čo všetko pokryjú celkové náklady?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
10. apríl 2024 11:00