StoryEditor

Ak nestíhate podať priznanie, zaplaťte včas aspoň daň. Vyhnete sa úrokom z omeškania

30.03.2019, 23:10
Autor:
red, runred, run
Mnohí živnostníci zabudli, že podať priznanie už musia elektronicky. Ak nemáte registráciu ani občiansky s čipom, priznanie si aspoň odložte.

V tomto roku si všetci podnikatelia aj živnostníci po prvýkrát podávajú daňové priznania už iba elektronicky, a to bez ohľadu na to, aký vysoký príjem dosiahli. Pozor, elektronické podávanie priznaní sa netýka napríklad daňovníkov, ktorí popri zamestnaní prenajímali nehnuteľnosť, netýka sa ani ľudí pracujúcich v zahraničí, ale ani podnikateľov, ktorí už živnosť ukončili.

Ako zdôrazňuje Ailin Hanková zo Slovenskej komory daňových poradcov, podnikatelia, ktorí majú povinnosť podať daňové priznanie elektronicky, by si to nemali nechať na poslednú chvíľu. Je možné, že niektorí z nich budú mať technický problém priznanie odoslať. Preto je dôležité nechať si časovú rezervu na riešenie technických problémov.“

Formulár na webe

V prípade, ak máte povinnosť podávať priznanie elektronicky, a z akýchkoľvek dôvodov sa vám ho nepodarí odoslať včas, odporúčame vám aspoň uhradiť daň v termíne na podanie priznania. Pokute za neskoré podanie sa síce nevyhnete, ale ušetríte si aspoň vyrubenie úrokov z omeškania z dlžnej sumy.
Daňovníci, ktorí sú povinní komunikovať elektronicky, musia poslať oznámenie o odklade daňového priznania cez portál Finančnej správy na predpísanom formulári. Podnikatelia a živnostníci musia oznámenie podať elektronicky, nedá sa poslať poštou ani odniesť osobne. Osobne a poštou môžu oznámenie o predĺžení lehoty na podanie priznania doručiť len osoby, ktoré nemajú povinnosť komunikovať s finančnou správou elektronicky, napríklad zamestnanci alebo prenajímatelia.
Odklad daňového priznania je vhodným riešením aj v prípade, ak vám chýbajú financie na úhradu dane. S posunom termínu na podanie priznania sa posúva aj termín splatnosti dane.

Legitímny krok

Daňovníci sa nemusia obávať, že posunom termínu na podanie priznania privolajú na seba kontrolu zo strany správcu dane, ide o legitímny krok, ktorý umožňuje zákon o dani z príjmov. Hanková zo Slovenskej komory daňových poradcov dodáva: „Odklad daňového priznania sa oplatí aj tým živnostníkom, ktorí mali v roku 2018 vyššie príjmy ako rok predtým, a teda im vychádza platiť aj vyššie odvody do zdravotnej a sociálnej poisťovne. Po odklade priznania si posunú aj termín platenia zvýšených odvodov.“

NEZABUDNITE!
Daňové priznanie musíte tento rok podať najneskôr v pondelok 1. apríla 2019, keďže posledný marcový deň pripadol na víkend. V prípade, ak oznámite predĺženie lehoty na podanie, posunie sa vám termín o tri mesiace. Ak máte príjmy zo zahraničia, tak až o šesť. Príjmami zo zahraničia sú príjmy, ktoré boli v zahraničí zdaňované daňou z príjmu a daňovník ich uvádza vo svojom priznaní ako súčasť celosvetových príjmov.

01 - Modified: 2024-04-18 17:35:42 - Feat.: - Title: Splnomocnenec vlády si posvietil na odberové miesta. Finančná správa preverí ako zárabali počas pandémie 02 - Modified: 2024-04-16 05:16:58 - Feat.: - Title: Bidenovci zverejnili daňové priznanie, zarobili vyše 600-tisíc dolárov 03 - Modified: 2024-03-29 10:00:00 - Feat.: - Title: Už len do pondelka môžete darovať dve percentá z daní. Takto treba postupovať 04 - Modified: 2024-03-27 15:36:14 - Feat.: - Title: Na podanie daňového priznania zostávajú už len dva dni, úradné hodiny budú predĺžené 05 - Modified: 2024-03-22 14:00:24 - Feat.: - Title: Finančná správa predĺži úradné hodiny call centra pre podávanie daňových priznaní
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 10:31