StoryEditor

Cena ropy sa vrátila nad 50 dolárov

27.05.2005, 00:00
Júlový futures kontrakt na ropu Crude oil, ktorá sa obchoduje na newyorskej burze NYMEX, dosiahla v tomto týždni tri vzostupné seanse a jej cena sa opätovne vyšplhala nad kľúčovú technickú úroveň 50 USD za barel. Trhy so zlatom čakajú na fundamentálne a technické signály.

Obchodovanie na komoditných burzách sa v posledných dňoch odvíja od vývoja na hlavnom menovom páre EUR/USD. Situácia na devízových trhoch výrazne ovplyvňuje vývoj na svetových komoditných trhoch, ktoré citlivo reagujú na fundamentálne a technické signály.
Júlový futures kontrakt na ropu Crude oil, ktorá sa obchoduje na newyorskej burze NYMEX, dosiahla v tomto týždni tri vzostupné seanse a jej cena sa opätovne vyšplhala nad kľúčovú technickú úroveň 50 USD za barel. Cena ropy sa síce v pondelok 23. 5. ocitla na najnižšej úrovni od 16. februára, ale dlho na trojmesačnom dne nevydržala. Pokles ceny čierneho zlata sa začal v druhom májovom týždni pod vplyvom najvyššej produkcie od organizácie OPEC za posledných 25 rokov. Pred blížiacim sa začiatkom letnej motoristickej sezóny vzrástli zásoby surovej ropy a benzínu, čo znížilo obavy obchodníkov z ich nedostatku počas leta. Od 4. apríla, keď trh vzrástol na nové historické maximum, cena ropy klesla o viac ako 10 dolárov za barel. Májové dno trh zaznamenal pri cene 48,05 dolára za barel, od ktorého sa odrazil a vydal sa na vzostup. Obchodovanie s ropou bolo v utorok 24. 5. pred zverejnením stavu zásob ropy a jej produktov v USA pomerne pokojné a trh nadviazal na vzostup z predchádzajúceho dňa. Trh po prvýkrát v tomto týždni zaútočil na hranicu 50 dolárov za barel, ale neúspešne. Negatívny vplyv na dopyt po čiernom zlate malo zverejnenie správy od OECD, ktorá očakáva spomalenie hospodárskeho rastu vo vyspelých krajinách, ktoré táto organizácia združuje z úrovne 2,9 % na 2,6 %. Slabší hospodársky rast sa očakáva aj v budúcom roku. V stredu 25. 5. sa obchodné pásmo výrazne rozšírilo a čierne zlato sa prudko posilnilo na skoro 2-týždňové maximum. Podporou pre trh bolo zverejnenie prvého poklesu zásob ropy v USA za posledných 5 týždňov o 1,6 milióna barelov. Americké rafinérie totiž zvýšili produkciu benzínu pred začiatkom letnej motoristickej sezóny, čo sa prejavilo na zvýšení zásob benzínu a ropných destilátov. Zatváracia cena na úrovni 50,98 dolára za barel povzbudila býčie očakávania investorov do najbližších dní.
Obchodovanie s drahými kovmi bolo od začiatku týždňa pokojné a prebiehalo v úzkom obchodnom pásme. Zlato a striebro kopírovali vývoj na americkom dolári a ich cena mierne vzrástla. Platina a meď sa, naopak, oslabili. Pozornosť investorov sa v aktuálnom týždni sústreďuje na čísla o stave obchodnej bilancie v eurozóne a na stav spotrebiteľskej dôvery a rast hrubého domáceho produktu v USA. Cena júnového futures kontraktu na zlato sa nachádza tesne pod hranicou 420 dolárov za trojskú uncu. V utorok 24. 5. sa drahé kovy dokázali mierne posilniť. Výraznejší nárast ceny zlata a striebra však zastavilo zverejnenie poklesu investorskej dôvery v Nemecku na najnižšiu úroveň za posledných šesť mesiacov. Na týždňové maximum vzrástla cena medi. Podporou pre červený kov bolo zverejnenie rekordného predaja už existujúcich domov v USA. Ani v stredu sa na trhu so zlatom nedialo nič zaujímavé. Seansa prebiehala v úzkom obchodnom pásme bez dramatických výkyvov. Trhy čakajú na fundamentálne aj technické signály a rozhodujú sa, ktorým smerom sa vydať.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 15:42