StoryEditor

Drahé tankovanie sa prejaví aj v cenách tovarov

20.04.2006, 00:00
Rast cien pohonných látok sa premietne aj v zdražovaní ostatných tovarov a služieb. Takmer 80 percent všetkých tovarov sa totiž prepravuje po ceste. "Náklady na pohonné látky sú najvyššou nákladovou položkou dopravcov, ich rast má preto výrazný dosah na ziskovosť dopravy.

Rast cien pohonných látok sa premietne aj v zdražovaní ostatných tovarov a služieb. Takmer 80 percent všetkých tovarov sa totiž prepravuje po ceste. "Náklady na pohonné látky sú najvyššou nákladovou položkou dopravcov, ich rast má preto výrazný dosah na ziskovosť dopravy. Dnes sa priemerne pohybuje podľa niektorých štatistík na úrovni dvoch percent," tvrdí generálny tajomník Združenia cestných dopravcov Roman Kment.

Plyn aj potraviny
Prepravné náklady tvoria najväčšiu časť pri cene v stavebnej výrobe, pri stavebných materiáloch a v priemysle. Podľa analytika Poštovej banky Miroslava Šmála sa vyššie prepravné náklady prejavia najmä v cenách potravín, dopravných a kuriérskych služieb a v cenách nákladných dopravcov, neskôr zrejme zdražie aj plyn. "Z potravín sa to môže týkať tých, ktoré sa rozvážajú denne a nedajú sa dlhodobo skladovať. Teda napríklad chleba či mlieka," hovorí Šmál. Ako spresnil predseda Podnikateľského zväzu pekárov, cestovinárov a cukrárov Milan Rusina, pri pekárenských výrobkoch tvoria prepravné náklady do šesť percent z konečnej ceny.
Vysoké výdavky v súvislosti s drahšou naftou majú totiž aj poľnohospodári. Pohonné látky sa na ich priamych nákladoch podieľajú približne desiatimi percentami. Výrobcovia preto vidia viac priestoru v znižovaní marží obchodníkov. Podľa prezidenta Zväzu obchodu Pavla Konštiaka sú ich zmluvy s dodávateľmi dlhodobé, väčšinou na niekoľko mesiacov. "Pri ich zostavovaní musia obe strany počítať aj s rizikom nárastu cien palív," dodal. Ako však upozornil generálny riaditeľ sekcie obchodu a cestovného ruchu na ministerstve hospodárstva Jozef Horváth "ak obchodníkovi ponúkne napríklad poľský dodávateľ tovar v rovnakej kvalite za výhodnejšiu cenu, tak ho nezaujíma slovenský".

Náklady by sa mali rozložiť
Práve z dôvodu dlhodobých zmlúv medzi predajcami a dodávateľmi sa drahšie pohonné látky do cien tovarov nepremietnu okamžite. Presné vyčíslenie vplyvu zvyšujúcich sa cien benzínu a nafty na konečné ceny tovarov v tomto období sťažuje fakt, že na ne okrem prepravných nákladov vplýva aj deregulácia energií a zvýšenie spotrebných daní z alkoholu a cigariet. Zvýšenie cien pohonných látok sa zatiaľ neprejavilo ani v inflácii, v marci totiž stagnovali. Analytici očakávajú čiastočné zvýšenie inflácie už v apríli, k čomu prispejú aj vyššie ceny cigariet. Vo výraznejšej miere sa oba tieto faktory pravdepodobne premietnu v májovej inflácii.

Obdobie lacnej ropy sa už skončilo
S drahými pohonnými látkami by mali výrobcovia a obchodníci počítať aj v budúcnosti. Analytici totiž výrazný pokles cien ropy neočakávajú. V odpovedi na otázku, kam až budú rásť, však nie sú jednotní. Niektorí tvrdia, že už dosiahli vrchol a v najbližšom období príde pokles, iní hovoria o ďalších psychologických métach, ktoré ropa pokorí. Sú aj prognózy, ktoré nevylučujú ani také neuveriteľné hodnoty ako 100, a dokonca až 200 dolárov za barel v horizonte piatich rokov.
"Ponuka stále je a bude obmedzená. Svetoví producenti majú problémy so zvyšovaním výroby, niektoré štúdie dokonca uvádzajú, že ťažba je za zenitom a bude klesať. Pravdepodobnosť objavenia nových významných nálezísk ropy je mizivá a nové technológie, na ktoré sa stavia, sú veľmi nákladné a cenu aj tak neznížia," tvrdí Štěpán Pírko zo spoločnosti Colosseum. Dopyt podľa neho neklesá a málo sa prispôsobuje vysokým cenám. "Vo väčšine krajín nedošlo kvôli vysokým cenám ropy k poklesu jej spotreby," dodáva.

Ktoré tovary majú naväčší vplyv na infláciu v % - tabuľka

Univerzálny spotrebný kôš na rok 2006 (v %) - graf

The Universal Consumer Basket 2006 - tabuľka

01 - Modified: 2003-02-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: FNM sa nechystá platiť za omeškanie 02 - Modified: 2003-02-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Straw: Dva týždne na debatu v rade 03 - Modified: 2003-02-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zajtra v HN Informačné technológie 04 - Modified: 2003-02-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: O Zlaté klince 05 - Modified: 2003-02-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Proma bude stavať v Rusku
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 06:00