StoryEditor

Kvalita študentov a absolventov práva u nás klesá. Fakulty berú takmer každého

16.04.2019, 00:00
Optimálne je, ak si študenti už počas štúdia vyskúšajú viacero druhov praxe, hovorí Andrea Erdosövá, prodekanka pre bakalárske a magisterské štúdium na Fakulte práva Paneurópskej vysokej školy.

Vizitka: Kto je Andrea Erdosövá
Pôsobí ako prodekanka pre bakalárske a magisterské štúdium na Fakulte práva Paneurópskej vysokej školy v Bratislave. Venuje sa otázkam európskeho a medzinárodného práva a ľudským právam. Je členkou Slovenskej spoločnosti pre medzinárodné právo a má aj skúsenosti z advokácie.

Sú naše právnické fakulty kvalitné?
Medzi univerzitami prebieha boj o študenta. To znižuje prísnosť kritérií už pri ich prijímaní. Dnes študuje na vysokých školách mnoho priemerných až podpriemerných študentov. Tí by v minulosti nezvládli ani prijímacie konania. Nie každý, kto si na Fakultu práva Paneurópskej vysokej školy podá prihlášku a bude prijatý, štúdium aj úspešne ukončí. Záverečné štátne skúšky sú tradične najnáročnejšie. Každý rok máme vysokú štatistiku tých, ktorým sa ich nepodarí s úspechom urobiť.


Advokáti tvrdia, že nájsť kvalitných absolventov je mimoriadne ťažké.
Záujem o štúdium spoločenských vied v ostatných rokoch značne klesol. Pokles zaznamenala aj atraktivita štúdia práva. Môžu za to viaceré skutočnosti – od demografických po trhové. Viacerí uvádzali príčinu aj v zavedení povinnej päťročnej praxe advokátskeho koncipienta. Pri celkovom poklese študentov automaticky klesá aj počet tých kvalitných, čo sa prejavuje aj na trhu právnických profesií. Šanca nájsť kvalitne pripravených absolventov sa tak znižuje. Ale v hre sú aj iné faktory....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-16 13:30:00 - Feat.: - Title: Budúcnosťou pre autá môže byť vodík. Na Slovensku má potenciál, tvrdí konateľ Orlenu (rozhovor) 02 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 03 - Modified: 2024-04-14 15:13:46 - Feat.: - Title: Veľvyslanec Izraela pre HN: Svet musí okamžite konať a zabrániť Iránu v pokračovaní teroristických operácií 04 - Modified: 2024-04-15 09:30:00 - Feat.: - Title: Fyzioterapeut, ktorý dáva dokopy aj Attilu Végha: Pacienti niekedy čakajú zázračnú pilulku, tak to však nefunguje 05 - Modified: 2024-04-14 10:00:00 - Feat.: - Title: Speváčka Call Dominika: Na pódiu som ako ryba vo vode. Môj sen? Spolupráca s Lanou del Rey
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
17. apríl 2024 00:25