StoryEditor

Ako sa dedí či predáva pôda a les

18.04.2019, 00:00
Urbáre so súkromnými lesmi si už môžu ľubovoľne oddeliť časť od spoločného lesa. Aj pôda sa už predáva bez obmedzení. Odborníci však vysvetľujú, kedy musí vlastník naďalej rešpektovať predkupné právo.

Odpovedá Milan Ficek z advokátskej kancelárie Ficek & Ficeková

1. Lesy v dedičstve
Dedím viacero lesných pozemkov. Budem platiť za každý prepis v katastri?
Nie, za prepis na katastri sa v prípade zápisu vlastníckeho práva na základe dedičského rozhodnutia neplatí správny poplatok.

2. Pozemok v urbariáte
Zdedil som po rodičoch kúsok lesa. Vôbec neviem, ako sa mám oň starať. Môžem ho ponúknuť v rámci dedičstva iným príbuzným, ktorí žijú bližšie k tej lokalite, alebo urbariátu? Aké sú tam špecifiká – stretávate sa s takýmito prípadmi?
Pozemky v extraviláne sú často v pozemkových spoločenstvách a nie je možné len tak previesť vlastnícke právo na tretiu osobu. Ide o spoluvlastníctvo veľkého počtu vlastníkov, takže tu nemožno hovoriť o prevode pozemku samotného, ale len o prevod podielu na nehnuteľnosti. Prevod na tretiu osobu je obmedzený predkupnými právami ostatných spoluvlastníkov. Pokiaľ ide však o prevod na blízku osobu, tento je povolený. Nadobúdateľ sa stáva členom spoločenstva a vstupuje do práv a povinností člena spoločenstva v rozsahu nadobúdaného podielu. Dohoda o prevode vlastníctva musí mať písomnú formu a nadobúda účinnosť dňom vkladu do katastra nehnuteľností. Spoluvlastníctvo k pozemkom, ktoré patria do „urbárskej" spoločnej nehnuteľnosti je nedeliteľné, spoluvlastníci ho nemôžu zrušiť a vzájomne sa vyrovnať, a to ani súdne.


3. Delenie majetku
Čaká nás dedičské konanie. Zostal nám starší rodinný dom s veľkým pozemkom po rodičoch, orná pôda a lesy ako podiel v urbárskom spoločenstve. Dom už bol zahrnutý do rozhodnutia o dedičstve po zosnulej mame pred šiestimi rokmi, no cena je veľmi nízka. Nevieme, či ju môžme zmeniť. Sme štyria súrodenci, vychádzame dobre a dom by sme potom chceli predať. Cena pri predaji môže byť veľmi odlišná od ceny v dedičstve? Je dobre v tomto prípade, aby sa dedil len na jedného z nás, alebo je lepšie dediť ho na štyri časti? Orná pôda a lesy sú v nájme. Tie by sme mohli zdediť, pôda by išla na jedného dediča a lesy na ďalšieho, a peniaze – za nájom alebo tržbu z predaja – by sme si chceli rozdeliť? Ako by bolo najrozumnejšie postupovať?
Notár musí brať do úvahy trhovú cenu nehnuteľnosti, a nie cenu spred šiestich rokov. Áno, cena pri predaji môže byť odlišná od ceny v dedičstve. To, či sa nehnuteľnosť bude dediť na jedného z vás alebo na všetkých, je na dohode dedičov. Pri lesoch a pozemkoch v extraviláne obce platí zákaz drobenia. Výmera pôdy nesmie klesnúť pod dvetisíc štvorcových metrov a pri lesoch pod päťtisíc štvorcových metrov. Notár vás na to upozorní. Najspravodlivejšie riešenie je prededenie celého majetku a potom následná dohoda o predaji. Prípadne sa môžete dohodnúť už v dedičskom konaní, kto čo dostane a koľko vyplatí o...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-07 08:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Ďalšie nádherné mestečko predáva domy za jedno euro. Záujem je však veľmi malý, toto je dôvod 02 - Modified: 2024-04-04 12:00:00 - Feat.: - Title: Prémiovky bez šance? Xiaomi už predáva elektromobil SU7, cena mnohých prekvapí 03 - Modified: 2024-04-03 10:44:04 - Feat.: - Title: Výkonný tablet z Číny sa začne predávať začiatkom budúceho týždňa. Prinesie silné parametre za prijateľnú cenu 04 - Modified: 2024-04-02 13:14:11 - Feat.: - Title: Očakávaná Dacia už aj na Slovensku: Koľko stojí ľudové SUV pre masy v novej forme? 05 - Modified: 2024-03-27 12:45:00 - Feat.: - Title: Modernizovaná Škoda Octavia je už na Slovensku. Cenovkou mnohých určite poteší
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
13. apríl 2024 17:44