StoryEditor

Neporiadok u susedov? Pomoc hľadajte na okresnom úrade

24.04.2019, 00:00
Zvieratá, stromy prerastajúce plot či neurčité hranice pozemkov. Aj takéto príčiny môžu vyústiť susedských sporov. Ako si s nimi poradiť, vysvetľuje Martin Vasiľ, advokát a konateľ z Advokátskej kancelárie Vasiľ, Šimonovič & partners.

Zameranie geodeta
Situácia: Už niekoľko rokov sa so svojím susedom prieme o to, kde sa končí moja a kde sa začína jeho záhrada. Ako riešiť tento spor o hranice pozemku?

Riešenie:
Takúto situáciu je v prvom prípade nutné odkonzultovať s geodetom a dať si pozemok zamerať podľa katastrálnej mapy. Prípadne je vhodné zistiť, prečo sú v katastrálnej mape odchýlky a nepresnosti a čo k nim viedlo, teda čo bolo právnym podkladom. Ak by ste ani na základe týchto skutočností nevedeli so susedom nájsť spoločnú reč, môžete sa ešte obrátiť na súd. Ten následne rozhodne v spore o hranicu pozemku a určí aj vlastnícke práva. Takýto spor môže rozhodnúť s konečnom platnosťou len súd.


Prechod cez pozemok
Situácia: K mojej záhrade nevedie žiadna iná cesta, len cez susedov pozemok. Sused si však neželá, aby som vkročil na jeho pozemok a zakázal mi cezeň aj prechádzať. Aký je postup v takejto situácii?


Riešenie:
Ak v tejto situácii nemáte inú možnosť, ako sa dostať na svoj pozemok, môžete sa obrátiť na príslušný súd, aby rozhodol o zriadení vecného bremena práva prechodu cez susedný pozemok. Podmienkou úspechu na súde je, že skutočne žiadny iný, ani sťažený, prístup na váš pozemok neexistuje.

Prístupová cesta
Situácia: S manželkou sme kúpili rodinný dom na dedine. Nie sme však vlastníkmi prístupovej cesty a jej majiteľ bráni nám aj ostatným susedom, ktorých domy tiež ležia pri jeho ceste, aby sme ju využívali. Ako to riešiť, môže nás vlastník cesty takto obmedzovať?

Riešenie:
V zásade platí, že majiteľ nehnuteľnosti, ktorou je v tomto prípade cesta, má právo nesúhlasiť s tým, aby jeho majetok používal niekto iný. Zároveň však platí, že pok...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-15 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo robiť, ak máte spory so susedmi? V spolupráci s expertmi vám prinášame 20 otázok a odpovedí 04 - Modified: 2024-02-01 11:26:43 - Feat.: - Title: Komu patrí Mesiac a ako je to s pozemkami a ťažbou na našej prirodzenej družici? Nové vesmírne preteky znovu otvárajú lunárnu politiku 05 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 10:12