Výstavba rodinného domu je finančne veľmi náročná. Počas jej realizácie sa môžu vyskytnúť mnohé komplikácie, ktoré ju dokážu značne predražiť od rôznych povolení na zmeny projektu cez riešenie havarijných situácií pri stavbe až po samotnú kolaudáciu, kde je pri nepresnostiach niektorých parametrov potrebné urobiť dodatočné úpravy na konečné schválenie nehnuteľnosti. Všetky tieto veci stoja peniaze, ktoré je nutné mať v rezerve pre prípad akejkoľvek potreby. Výška samotnej rezervy závisí od koncovej ceny domu, náročnosti výstavby aj celého finančného vankúša, ktorý máte k dispozícii na realizáciu projektu. O konkrétnej sume je vždy vhodné poradiť sa najprv s odborníkmi, napríklad s architektom alebo stavbyvedúcim, ktorý projekt pozná do detailov a vie, aké problémy sa môžu vyskytnúť.Pixabay
StoryEditor

Ako postupovať pri stavbe domu. Od výberu pozemku až po kolaudáciu

06.05.2019, 15:10
Rozhodli ste sa, že si postavíte vlastný dom? Už vybavenie povolení naň sú polovicou úspechu. Kde začať a ako postupovať i to, o čo všetko a na akých úradoch žiadať vysvetľujú v 14 bodoch experti.

Odpovedá  Mária Ronecová zo spoločnosti MPL Stavro

1. Vhodný pozemok 
Výber pozemku konzultujte so stavebným inžinierom alebo architektom. Pozemok musí byť vhodný pre váš projekt. Ak sa vám zdá cena pozemku nízka, overte si, či sú v cene započítané aj inžinierske siete.

Ide o pripojenie na rozvod vody, zemný plyn a elektrickú energiu, prípojku kanalizácie, linku pevnej telefónnej siete, káblový televízny rozvod a príjazdovú cestu. Pozemok, ktorý nie je napojený na tieto siete, sa vám ich zavedením značne predraží.


Medzi hlavné kritéria pre výber pozemku patrí jeho veľkosť, orientácia, rozloženie, umiestnenie, vybavenosť inžinierskymi sieťami, dopravná dostupnosť a cena. 

2. Veľkosť pozemku
Pozemky s rozlohou 300 až 400 m2 sú vhodné na radovú zástavbu. Zo zákona vyplýva minimálna šírka domu 6,5 m. Pozemky s rozlohou od 400 do 800 m2 sú vhodné na výstavbu samostatných rodinných domov alebo dvojdomov. Minimálna dĺžka pozemku je 16,5 m.

K šírke domu si vždy pripočítajte 3 m po každej strane. Na pozemku s rozlohou 1000 m2 si môžete dopriať aj krásnu záhradu, bazén či malý záhradný domček.

3. Stavebné povolenie
Stavebný úrad vám udelí povolenie len na základe doloženého projektu. Tu máte dve možnosti. Buď si kúpite hotový projekt rodinného domu z katalógu alebo si ho necháte vypracovať na mieru architektom.

Hlavnými kritériami pri výbere jednej z možnosti sú vaša finančná situácia a čas, za ktorý chcete mať projekt k dispozícii. Pri výbere projektu si skúste odpovedať na dve otázky. Či chcete domček, ktorý si dispozične sám alebo s architektom) navrhn...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-20 12:23:47 - Feat.: - Title: Zmena rýchlosti aj na našich diaľniciach? Kontroverzný návrh u susedov pretlačili 02 - Modified: 2024-02-12 11:08:07 - Feat.: - Title: Ožije legendárny „žigulák“? V Rusku registrovali patent na SUV so známym dizajnom 03 - Modified: 2023-12-22 08:30:00 - Feat.: - Title: Strana talianskej premiérky chce bojovať s multikulturalizmom. Školám chce nariadiť dodržiavanie kresťanských tradícií 04 - Modified: 2023-11-07 15:00:11 - Feat.: - Title: Vrátia sa koncesionárske poplatky? Po novom by ste mohli platiť trikrát viac ako predtým 05 - Modified: 2023-06-20 08:56:36 - Feat.: - Title: Komisárka upozorňuje na možnú protiústavnosť zákona o pacientskom ombudsmanovi. Nebol by nezávislý
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 12:55