StoryEditor

Stará či nová pokladnica? Rozhodne technické riešenie

09.05.2019, 00:00
Mnohí podnikatelia stoja pred dilemou. Kúpiť si novú pokladnicu spĺňajúcu podmienky na pripojenie na eKasu, alebo si starú nechať zrenovovať tak, aby bol jej prestup z nižšej verzie na vyššiu čo najvýhodnejší. Nielen cenovo, ale predovšetkým technicky.

Elektronickú registračnú pokladnicu, ktorá nie je nijako spojená s elektronickými systémami Finančnej správy, bude možné používať len do 30. júna 2019. Po tomto dátume, teda od 1. júla, to už nebude povolené. Podnikatelia ju musia nahradiť „online registračnou pokladnicou“. „Online registračná pokladnica z vizuálneho hľadiska vyzerá rovnako ako pôvodná pokladnica, ale s hardvérom a softvérom, ktoré umožnia internetové prepojenie s Finančnou správou. Po 1. júli tak budú môcť podnikatelia používať len online registračnú pokladnicu a virtuálnu registračnú pokladnicu, ktoré sa budú spoločne označovať ako pokladnice eKasa klient,“ vysvetľuje Veronika Solíková z Účtovnej jednotky.

Novú alebo starú
Systém eKasa prináša teda povinnosti len podnikateľom, ktorí používajú elektronickú registračnú pokladnicu. Tých, ktorí používajú virtuálnu registračnú pokladnicu alebo na ňu kedykoľvek do 30. júna 2019 dobrovoľne prejdú, žiadne starosti súvisiace s jej používaním nečakajú.

Pri prechode z elektronickej kasy na online je potrebné myslieť aj na jednu dôležitú vec. Internetové pripojenie. Informácie z pokladnice podnikateľa sa posielajú do informačných systémov Finančnej správy. Treba teda počítať aj s dodatočnými nákladmi na zriadenie a prevádzkovanie internetového pripojenia vo svojom obchode. So samotným pokrytím internetom by už problém byť nemal. Takmer celé územie je ním pokryté a jedna správa odoslaná z eKasa pokladnice má veľkosť približne tri kilobajty. Na prenos takýchto správ by malo stačiť aj na túto dobu už pomalé 2G pripojenie.


Novšie typy pokladníc
Predpokladá sa, že väčšina podnikateľov používajúcich v súčasnosti eKasu na virtuálnu registračnú pokladnicu neprejde, pretože im a aj ich zamestnancom z mnohých dôvodov súčasná podoba vyhovuje. Inak by na virtuálnu registračnú pokladnicu prešli už dávno. Odhadovalo sa, že len asi 10 percent e-pokladníc sa nebude dať prerobiť na online kasy. Dôvodom je tiež to, že podnikatelia, ktorí majú pokladnicu kúpenú po roku 2015, si ju môžu vo väčšine prípadov pripojiť na internet, a teda aj k eKase, a online odosielať tržby na ser...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-17 13:56:29 - Feat.: - Title: Harmonizovaná inflácia na Slovensku by sa mohla medziročne ešte mierne znižovať, myslí si analytik 02 - Modified: 2024-04-17 13:11:05 - Feat.: - Title: Biden vyzýva na trojnásobné zvýšenie ciel na čínsku oceľ a hliník. Čína narúša hospodársku súťaž, znie z USA 03 - Modified: 2024-04-17 12:59:50 - Feat.: - Title: Ceny zemného plynu v Európe dosiahli najvyššiu úroveň od januára. Investori sa boja vojny na Blízkom východe 04 - Modified: 2024-04-17 12:39:13 - Feat.: - Title: Toshiba zruší 5-tisíc pracovných miest v rámci reštrukturalizácie 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 03:19