StoryEditor

Nestratíte sa ani s cestovnými šekmi

10.06.2005, 00:00

Cestovné šeky sa používajú sa najmä v USA, vo Veľkej Británii a Francúzsku, banky ich však odporúčajú aj do menej rozvinutých krajín mimo Európy. "Všeobecne najlepšie akceptované šeky sú od spoločnosti American Express, ďalej sú to Thomas Cook či Visa International. Ich akceptácia je bežná najmä vo väčších hoteloch a reštauráciách," uvádza špecialistka pre externú komunikáciu Dexia banky Katarína Keráčiková.
Jedny z najrozšírenejších -- šeky American Express -- sú vhodné najmä do oblastí, kde sa akceptujú doláre. To znamená všade mimo Európy.

Malý záujem o šeky
Na Slovensku možno kúpiť šeky v bankách. Neponúka ich však Slovenská sporiteľňa, Istrobanka ani Poštová banka. Finančné inštitúcie majú štandardne k dispozícii cestovné šeky v dolároch a eurách. Na požiadanie však môžu zabezpečiť aj šeky v inej mene. Ich nevýhodou sú vysoké poplatky, ktoré musí klient zaplatiť pri výmene šekov v bankách, hoteloch a na obchodných miestach. Aký je záujem? "Najviac ich využívajú študenti pri dlhodobejších pobytoch v zahraničí, cestovné kancelárie pre svojich zamestnancov, niektoré firmy vyplácajú diéty svojim zamestnancom v cestovných šekoch," konštatuje hovorkyňa VÚB banky Alena Walterová.
Niektoré banky však pripúšťajú, že záujem Slovákov o šeky je minimálny. "Pri krátkodobých pobytoch v zahraničí sa viac využívajú medzinárodné platobné karty, v letnej sezóne sa však záujem o cestovné šeky zvyšuje," hovorí riaditeľka marketingu a vzťahov s verejnosťou Ľudovej banky Jana Lukáčová.

Čo ak šeky stratíte
Pri kúpe šeku dostanete potvrdenie spolu s jeho sériovým číslom. Tieto doklady by ste si mali odložiť oddelene od samotných šekov. Pri ich krádeži alebo strate to zrýchli ich náhradu. Ak o cestovné šeky prídete, mali by ste zavolať do takzvaného refundačného centra, ktoré je k dispozícii 24 hodín denne (telefónne číslo je bezplatné). Dohodnete si spôsob a miesto náhrady šekov. "Zoznam refundačných miest s telefónnymi číslami dostane klient spolu s potvrdením o predaji na obálke na cestovnom šeku. Vydanie náhradných šekov je bezplatné. Stratený alebo ukradnutý šek sa uvedie na takzvaný Stoplist, ktorý majú všetky obchodné miesta, ktoré šeky preplácajú. Takýto šek sa nepreplatí.
Čo s pokrčeným šekom? Banky sa zhodujú, že ho netreba vymeniť. "Ak je čitateľný a nechýba z neho podstatná časť, vidno nominál, ochranné prvky a podobne, je bežne akceptovaný," hovorí Walterová.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 05:29